16. avgust 2012.16. avg 2012.
OBELEŽENA 206. GODIŠNjICA BOJA NA MIŠARU

STOPAMA SLAVNIH PREDAKA

Centralni deo proslave otpočeo u ponedeljak, 13. avgusta, pomenom Karađorđu i mišarskim junacima koji je služilo sveštenstvo Oridske crkve. Vence položili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva odbrane i generalštaba Vojske Srbije, komande garnizona Šabac i Grada Šapca
Mišar. Dvesta šest godina unazad dika i ponos srpskog naroda. Mesto brilijantne pobede vožda Karađorđa, istaknutih ustaničkih prvaka šabačkog i valjevskog kraja, srpskog naroda. Ime koje se i danas pominje sa ushićenjem, ali i ljubavlju prema mišarskim junacima koji su svojom krvlju natopili plodno tlo srpske zemlje. Danas, posle više od dva veka, njihovi potomci, odali su im počast.
-Svako ko je došao danas u Mišar shvata da Mišar nije samo mesto kraj Šapca. To je, možemo reći, sveto i svetlo mesto u srpskoj istoriji. Šapčani treba da se ponose što imaju ovako poprište i što se jedna ovakva bitka pre tačno 206 godina odigrala baš na ovom mestu zato što je ona opredelila narednu istoriju srpskog naroda. Mi se nadamo da ovim obeležavanjem i svim onim što se činilo možemo biti dostojni onoga što su nam mišarski junaci ostavili u zavet. Moramo nastojati i truditi se, raditi da ovo mesto bude bolje za život i truditi se da sledimo ono što su nam ostavili - rekao je Nemanja Pajić, zamenik gradonačelnika.
Da Mišarom i danas odjekuju zvuci slavne prošlosti pokazao je i umetnički program pod nazivom „Srbija se umiriti ne može“ autora Milovana Vitezovića, a u izvođenju beogradskih glumaca Gorice Popović, Nebojiše Kundačine, Desimira Stanojevića, Milana Mihajlovića i malog Stefana.
Kulturno-umetnički program nastavljen je u galeriji Doma kulture Mišar gde je otvorena izložba 14. saziva Mišarske likovne kolonije. Mladost inspirisana delima predaka stvorila je umetnička slikarska i vajarska dela neprocenjive vrednosti.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa