Инфо

Берза

  • aero 650 ▲ 0,78%
  • impl 3.001 ⚫ 0,00%
  • niis 685 ⚫ 0,00%
(27. август 2009.)

ПОДРИНСКА АКАДЕМИЈА ЗДРАВЉА

Први септембар, Дан Опште болнице Шабац, уједно и промоција нове књиге Болница за 21. век
Она је све млађа, иако је старија, годину дана чак, и од оне прве у престоном Београду и од свог рођендана ““ 1. септембра 1866. ““ ево већ други век, свакодневно полаже Хипократову заклетву, бринући о здрављу својих суграђана и радујући се сваком новорођенчету које се у њеном здању, првим плачем и топлим осмехом, огласи.
Она је извориште и увир живота. Вертикала свих вредности, омеђених кодом традиције и вечите људске жеље да се живи што нормалније и срећније. Ублажи и одагна бол и радост сваког новог јутра са другима подели.
Шабачкој Болници припада почасно место у згуснутом летопису овога града који је, као мостобран и истурена европска лука, значајно допринео обнови и усправљању нове Србије, која се тешко ослобађала наслага вековног турског ропства и ужурбано хитала према Европи, чији је нераскидиви део одувек била. Општа болница Шабац, као део разгранатог мозаика здравствене заштите, са великим бројем лекара специјалиста и медицинским особљем едукованим по највишим светским стандардима, са савременом опремом и амбициозним развојним програмима, представља данас све ефикаснију, рационалнију, поузданију и хуманију академију здравља. Све ближу и одмеренију захтевима и потребама својих суграђана и других који овде лек или излечење траже.
Плејада њених прегалаца ““ лекара, ранара, болничара, медицинских сестара, бабица, нудиља и апотекара ““ обогатила је српску баштину многим новинама, подвизима и визијама хуманости. У кратким декадама немирног мира, у тешким временима ратовања и епидемија разних заразних болести, упркос вазда присутним оскудицама и несташицама, сујеверју и неверицама, они су се изборили за висок рејтинг своје професије. За стварање услова за опстанак на овим ветрометним балканским просторима и квалитет живљења достојан људи новог времена. Њихова имена зато се у овом крају памте и са поштовањем изговарају. А све што се дешава у Болници, кући здравља у којој се рађају и лече генерације грађана Подриња, Семберије и Срема, прихвата се као барометар стандарда, показатељ отворености и способности друштва да брине о садашњости и будућности овог национа...

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa