27. decembar 2012.27. dec 2012.
JEDAN ZNAČAJAN JUBILEJ

STO DVADESET GODINA ŠTAMPE U ŠAPCU

Od prvog broja koji je štampan u primitivnoj ručno-slagačkoj štampariji na 4 strane i u 2.000 primeraka, list je jedno vreme imao tiraž u preko 20.000 primeraka. I današnji „Glas Podrinja“ svojim sadržajem i tehničkim izgledom u kolor štampi na pedesetak strana, ne zaostaje za centralnom štampom, što mu može služiti na ponos i ugled čitavog kolektiva
Da bi se stvorili uslovi za štampanje i izdavanje novina, potrebno je nabaviti štampariju. Zasluga za to pripada Andriji Slavuju koji je 1881. godine u Budimpešti nabavio mašinu za štampanje novina i nekoliko sanduka olovnih slova. To je bio značajan događaj jer je u Šapcu omogućeno štampanje novina i knjiga.
Ispod zaglavlja lista stajalo je: „List za trgovinu, domaće i strane novosti, ekonomiju i književnost“. List je izlazio dva puta nedeljno a štamparija se nalazila u kući Bogatinčevića, preko puta kafane „9 direka“ gde je kasnije podignuta zgrada hotela „Jugoslavija“.
Pretplatnika je bilo iz Niša, Valjeva, Pirota, Beograda, Kragujevca, Zvornika, Mitrovice i Novog Sada. Znači da svojim sadržajem nije zadovoljavao samo Šapčane i Mačvane, već širu društvenu zajednicu. Pored lokalnih vesti o događajima i zbivanjima u lokalnoj sredini, list se bavio opštedruštvenim pitanjima i političkim događajima šireg značaja. Kada je u Narodnoj skupštini Srbije vođena rasprava o odluci kralja Milana Obrenovića da iz zemlje protera kraljicu Nataliju, list je bio na suprotnoj strani smatrajući da tim postupkom kralj krši ustav.
Šabački glasnik uspeo je već od prvih godina da okupi širi krug saradnika,pored ostalih pesnika Vladimira Jovanovića, Vladu Ilića, pravnika, Milosava Kurtovića, diplomatu, Arsenovića, advokata i druge. Mada je Slavuj bio vlasnik i prvi urednik lista, faktički urednik lista bio je Vladimir M. Jovanović, književnik i profesor Šabačke gimnazije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa