24. januar 2013.24. jan 2013.
PROJEKAT PODRŽAN OD GRADSKE UPRAVE

JANKOVA LEKSIKA I MLADI

Sajt ,,Duhovno i materijalno nasleđe Mačve“ (nasledjemacve.njeebly.com), pokrenule su nedavno Željka Bojić i Daniela Berić Damnjanović. Dve prosvetne radnice, realizovale su zajedničku ideju i pokrenule sajt koji predstavlja deo projekta ,,Leksičko nasleđe Janka Veselinovića kroz vizuru mladih“. Pokrovitelj projekta je gradska uprava Šabac, a partneri, Ekonomsko ““ trgovinska škola i OŠ ,,Janko Veselinović“.
Saglasne u činjenici da razlika u leksici dece iz grada i sela, gotovo i ne postoji, Željka i Daniela, očekuju da potvrde ili opovrgnu svoja razmišljanja. Putem istraživanja koje će sprovesti, dobijeni podaci će dati odgovor na pitanje koliko dece osnovne i srednje škole poznaju i razumeju jezik kojim je pisao i jedan od najpoznatijih autora Mačve, Janko Veselinović. Zajedničko saznanje da deca iz grada, ali i ona iz seoskih sredina, često, ne znaju naziv i namenu određenih tradicionalnih predmeta, pokrenulo je ideju za istraživanjem, a Janka Veselinovića su odabrale jer je naš, zavičajni pisac, čija se dela obrađuju i u osnovnoj i u srednjoj školi.
- Pošto naučne i stručne radove čita uži krug ljudi, odlučile smo da osavremenimo priču i pokrenemo sajt. Planiramo i da, nakon istraživanja, štampamo mali rečnik u kome će se naći svi pojmovi iz različitih delova života koji je opisan u romanu ,,Hajduk Stanko“- istakla je Daniela.
Smatrajući da sajt ne treba da ostane samo u okvirima leksičkog nasleđa, najavljuju da će postati riznica mačvanskog blaga, kako materijalnog, tako i duhovnog.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa