14. mart 2013.14. mar 2013.
NEDOUMICE OKO POLAGANjA VOZAČKOG ISPITA

POLAGANjE PRVE POMOĆI OBAVEZNO ZA SVE

Iako možda izgleda nelogično, prvu pomoć će, po novom Pravilniku o polaganju vozačkog ispita, morati da polažu i zdravstveni radnici
Kandidati za vozače od nedavno polažu ispite iz pružanja prve pomoći, koji se organizuju u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Budući vozači moraju da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći kao što su: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame ili veštačko disanje. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovođenje ispita obavlja Crveni krst Srbije, odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje. Jedna od nedoumica koja se nametnula prilikom primene Pravilnika o polaganju vozačkog ispita odnosi se na obavezu zdravstvenih radnika da polažu ispit iz prve pomoći. I dok pojedini lekari smatraju da su posle stečenog stručnog obrazovanja i bavljenja medicinskim poslovima više nego dovoljno obučeni za pružanje prve pomoći, drugi navode da se zakonski propisi, ma kakvi oni bili, moraju primenjivati na sve. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da pravilnik mora da se poštuje, bez obzira na zanimanje i obrazovanje kandidata.
- Pravilnik o polaganju prve pomoći donelo je Ministarstvo zdravlja. On ne predviđa nikakve izuzetke, pa tako na polaganje ispita iz prve pomoći moraju da idu i instruktori koji realizuju predavanja i praktični deo obuke iz ove oblasti, ali i lekari i medicinsko osoblje. Ukoliko bi se napravili izuzeci pitanje je na koga bi se oni odnosli i gde bi se završila lista takvih izuzetaka. Smatram da se ovim pravilnikom ne ugrožavaju prava bilo koje profesije, jer, primera radi, oficir Vojske Srbije mora da ide na obuku iz rukovanja vatrenim oružjem, baš kao što i saobraćajni inženjeri moraju da polažu vozačke ispite kao i svi drugi kandidati, navodi Okanović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa