21. mart 2013.21. mar 2013.
PRED SETVU U MAČVI

SKUPO, SKUPLjE, NAJSKUPLjE...

Većina poljoprivrednika sa kojima smo razgovarali, žale se na poskupljenje repromaterijala u odnosu na prošlu godinu, koje po njihovim rečima iznosi od 15 do 40 odsto. Poskupelo je veštačko đubrivo, kaže Petar Vešić iz Mačvanskog Metkovića i sav ostali repromaterijal, bez čije upotrebe sigurno neće biti visokih prinosa. I seljački budžeti su se otanjili, tako da će nema sumnje biti dosta problema kod obavljanja predstojećeg izuzetno značajnog posla.
- U opštini Bogatić uskoro treba zasejati više od 20.000 hektara oranica, a kao i ranije najveće površine zauzeće kukuruz. Direkcija je organizovala tradicionalno predavanje o upotrebi deklarisanog semena, a predstavnici semenskih kuća izjavili su da je proizvedeno dovoljno kvalitetne robe, bez obzira na prošlogodišnju sušu i plasirano na tržište, kaže direktor Direkcije za poljoprivredu i selo opštine Bogatić Dejan Jocković.
- Institut u Novom Sadu pripremio je dovoljno semenskog kukuruza za nastupajuću setvu, bez obzira na prošlu lošu godinu za sve useve, zbog dugotrajne suše. Mi posedujemo izuzetan doradni centar, na svetskom nivou, a oglede kukuruza i plasman vršimo širom sveta. Ratarima savetujem da ispoštuju rokove setve. S druge strane u njive treba ući čim to vreme dozvoli i zemljište bude dovoljno toplo i vlažno za brzo nicanje useva, kaže doktor Đorđe Jocković, vrhunski selekcionar Naučnog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa