21. januar 2010.21. jan 2010.
RADNICI NEPRODATIH PREDUZEĆA „ZORKE“ NEZADOVOLjNI SA 30 ODSTO

DVE TREĆINE IPAK PRIHVATILO TREĆINU

Radnici “Zorka““Holdinga“, njih 2.112 potvrdilo je, prilikom sprovođenja ankete, da se zadovoljava sa 30 odsto ukupnog duga, ili, narodski rečeno “daj šta daš“
Iako je više od polovine radnika pristalo da na ovaj način naplati svoja potraživanja, većina njih je skeptična, jer smatraju da je reč o još jednoj u nizu prevara. Upravo iz tog razloga, radnici su na Bogojavljenje održali protest u krugu firme, tačnije u upravnoj zgradi “Holdinga“.
- Tražili smo da pričamo sa Mitrićem, ali nam je Zoran Jovanović rekao da je on u Beogradu. Da li je stvarno tamo ili ne, ne znamo, ali je očigledno da je pobegao, s obzirom da je znao da ćemo doći, kaže Radosav Jakovljević iz “Mineralnih đubriva“.
Nakon što nisu uspeli da razgovaraju sa Josipom Mitrićem, radnici su, preko Zorana Jovanovića, v.d. direktora “NAP 2000“ a.d., najavili posetu gradonačelniku Šapca, Milošu Miloševiću.
- Svi koji smo bili u fabrici, išli smo i kod gradonačelnika Miloševića. Kada smo došli, rekli smo mu naše uslove, a on je rekao da će kontaktirati Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, kaže Jakovljević.
Naime, radnici imaju dva zahteva, i iste su saopštili i gradonačelniku i predstavnicima “Holdinga“. Jedan je da se preispita način na koji su obračunavane zaostale zarade, a drugi je da im se iz kredita isplati 30 odsto, a da im ostatak duga bude isplaćen nakon privatizacije, odnosno od prodaje firme.
Da postoji razlog da se sumnja u regularnost obračuna, radnici objašnjavaju time da su u nekim firmama prenapumpane cifre, dok su nekima “zakinuli“. Ovakav slučaj je sa radnicima “Zorka ““ NAP 2000“ a.d., gde od 2003. nisu obračunavane zarade uopšte.
- Od 2003. godine zarade nisu ni obračunavane, jer niko nije imao, a ni hteo da obračuna. Ono što situaciju čini gorom, jeste da su nam plate računali po minimalnoj ceni rada, dok su nekima računali po granskoj ceni rada, pa se zbog toga sada pojavljuju tolike razlike u iznosima, kaže Zoran Ristić, bivši predsednik sindikata u pomenutoj “Holdingovoj“ članici.
Ono što još brine radnike je da će morati da plate sudske takse više nego što iznosi 30 odsto od zaostalih zarada.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa