11. jul 2013.11. jul 2013.
U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU

NOVA STALNA POSTAVKA

U zgradi Muzeja, nastavljaju se radovi započeti pre godinu i po dana. Završena prva faza u prizemlju. U toku su grubi radovi na spratu, a u planu je postavljanje vitrina i eksponata nove stalne postavke koja će imati pet celina: Vremeplov, Period Jevrema Obrenovića, Mali Pariz, Sobu stradanja i Šarenicu
Vremeplov će obuhvatiti period praistorije, Rima i šabačku tvrđavu. Nećemo praviti repliku tvrđave, nego ćemo je prikazati kroz vreme, od samog nastanka, najstarijih predmeta koje smo pronašli do raznih gravira. Biće postavljena velika slika Milića od Mačve „Scile i Haribde nad Mačvom“, a još uvek razmišljamo o mogućnosti da svoje mesto nađu i fotografije sa Šabačkog letnjeg festivala, da posetioci vide da tvrđava danas ima neku drugu funkciju i daje novi šarm gradu. Biće postavljeni multi tač ekrani na kojima će prisutni biti u mogućnosti da se na najsavremeniji način, bave arheologijom. Tu će biti predstavljen najstariji deo grada, na mestu gde je danas naselje „Benska bara“. Arheološka istraživanja u ovom delu grada, koja su vršena pre nego što je podignuto naselje, ukazuju da Šabac postoji oko 7.000 godina. Dakle, na jedan moderan način, ljudi će imati interaktivnu priču sa novom stalnom postavkom i našim gradom, rekao je Branislav Stanković, diektor Muzeja.
Zaseban i zaslužen prostor u ovoj postavci imaće Period Jevrema Obrenovića, koji je prvi postavio temelje modernog Šapca. Obrenovići, kojima su Šapčani bili više okrenuti nego Karađorđevićima, ostavili su dubok trag u našem gradu. Kralj Milan je sin Jevremovog sina Miloša, koji je rođen u Šapcu. Posetioci će se upoznati sa životom najznačajnijih ličnosti iz ovog perioda, od kojih je jedan i prota Jovan Pavlović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa