25. jul 2013.25. jul 2013.
EKSKLUZIVNO ZA „GLAS PODRINjA“ (4)

HARFA SIMBOL U GRBU

OVCE ““ su naročito zastupljene na ovom zelenom ostrvu. Ima ih - 8 miliona!
Ali vuna se sve manje koristi u celom svetu - izuzev u engleskom gradu Šefild, u kojem se nalazi fabrika tekstila. Vuna u Irskoj je postala višak pošto nemaju kome da je izvoze. Ali - nije odbačena, već se inpregnira i služi kao izolacioni materijal u građevinskoj industriji.
Standard je dobar. Pošto su smanjili porez, a povećali izvoz, imaju dobre trgovinske odnose sa Kinom. Pošto su Irci bili zagovornici Evropske Unije ““ doživeli su ekonomski bum ““ naročito 90- ih godina. Danas oni Izvoze meso, žitarice i naročito su razvili industriju softvera u čemu su prvi u Evropi. Centar čuvenog pretraživača Gugl za Evropu, nalazi se baš u Irskoj.
Prosečna plata je 1.800 evra. Zdravstvo ““ patricipiraju! A kolika je participacija zavisi od prihoda i cene usluga. Muškarci odlaze u penziju sa 66 godina života, a žene sa 65. prosečne penzije iznose ““ 800 evra...
I naši domaćini, irci su imali ekonomsku krizu pre nekoliko godina (2008).
Izvukli su se uz pomoć MMF i poljoprivrede kao prve i najznačajnije grane na čitavom ostrvu. Izvoze, naveliko, pivo, viski, mleko, i mlečne proizvode od kojih su najznačajniji po kvalitetu kačkavalji od bele, pa preko crvenog, do svih nijansi smeđeg...
FLORA I FAUNA je oskudna. Od divljih životinja u irskim šumama i visoravnima žive jeleni, srne i zečevi. Od domaćih pas. Na livadama pored puta su krave i ovce ““ nigde ni jedne štale; klima je topla, a zimi bez mrazeva.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa