15. avgust 2013.15. avg 2013.
PRIČA O DOBROČINSTVU

MONAHINjA EVGENIJA

Milica Abt, danas u monaštvu mati Evgenija, svu svoju i ušteđevinu pokojnog muža donirala za obnovu crkve u manastiru Radovašnica. Ovom i drugim donacijama podseća na milosrđe koje je nekada vladalo u srpskom narodu
U dobu kada se svaki dinar teško stiče a još teže poklanja, primer monahinje Evgenije, usamljena je priča na našim prostorima. Skoro četiri decenije radila je u inostranstvu, i sve što je imetka stekla sa svojim pokojnim mužem, opredelila je da se u manastiru Radovašnica obnovi crkva porušena u ratnim nedaćama pre sedam decenija.
Rođena je 1951. godine u semberskom selu Bordac, gde je završila osnovnu školu, potom nastavila muzičku u Bijeljini i Šidu, pa muzičko obrazovanje nastavila u beogradskoj školi “Stanković“. Svirala je hornu, klavir i harmoniku ali ju je radni i životni put ipak odveo u Švajcarsku gde se udala za čoveka slične naravi. Radili su predano, živeli srećno i kako nisu imali potomstvo, veliku ljubav ispoljavali su za crkve koje su zdušno pomagali. Vremenom je Milica uspela da supruga, koji je do tada bio katoličke vere, prevede u pravoslavlje i porodični amanet bio je da posle smrti jednog od njih ono drugo život nastavi u nekom od manastira. Tako je i bilo, posle smrti supruga Milica Abt je tražila mesto u kome će se moliti Bogu ali i crkvu koju će svojom ušteđevinom pomoći. Bilo je pokušaja da gradi svetinju u Švajcarskoj ali slučaj je hteo da sazna za porušenu crkvu svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u manastiru Radovašnica i sa arhimandritom Nikolajem vrlo brzo se dogovorila da ona bude donator obnove tog hrama.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa