15. avgust 2013.15. avg 2013.
VISOKE TEMPERATURE UGROZILE KUKURUZ

PRINOSI PREPOLOVLjENI

Kukuruz posejan na oko 65.000 hektara, koji prati Poljoprivredna savetodavna stručna služba iz Šapca, trenutno je u fazi pune mlečne zrelosti, odnosno u fazi nalivanja zrna. Padavine koje su prethodile izuzetno visokim temperaturama obećavale su bogat prinos, ali petnaestodnevna suša sve to je stavila pod znak pitanja.
- Očekivanog prinosa već sada neće biti kako je planirano. Svakako će doći do njegovog smanjenja. U kojoj meri to ćemo još videti u narednih par dana. Evidentno je da će, s obzirom na vremenske uslove, to umanjenje iznositi dvadeset do trideset odsto. Parcele na kojima nije primenjena puna agrotehnika pretrpeće veće štete. Naravno, zavisi i od izbora hibrida jer se svi ne ponašaju isto prema visokim temperaturama ““ kaže Svetlana Zlatarić, viši stručni saradnik za ratarstvo šabačke Poljoprivredne savetodavne stručne službe.
Jedan od onih koji već sada očekuje smanjenje prinosa od pedeset odsto na osam hektara pod kukuruzom je i Vojislav Kosanić, poljoprivredni proizvođač iz Vukošića.
-Pre petnaest dana očekivao sam ekstra prinos ali sada od toga nema ništa. Suša je učinila svoje. Eventualno ako nešto popravi kiša koja se najavljuje. Na njivama koje su podvodnije došlo je već do sušenja. Jedino one pored reke malo se bolje drže. U odnosu na prošlu godinu ovaj period je bio malo bolji ali sada dolazi sve na isto ““ dodaje Vojislav.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa