7. novembar 2013.7. nov 2013.
U NARODNOM MUZEJU

DOŽIVLjENO DUHOVNO ISKUSTVO

U sali Narodnog muzeja u Šapcu, prethodnog četvrtka, održano je predavanje Dimitrija Stefanovića, srpskog muzikologa i dirigenta, generalnog sekretara SANU. Akademik je govorio o svojim duhovnim iskustvima, što je, sudeći po atmosferi u sali, bio duhovni doživljaj za one koji su mu prisustvovali. Kao iskusni predavač, vodio je računa o optimalnom vremenu koje “drži“ pažnju, a povremeno bi, spontano zapevao i zaplakao
U Gimnaziji sam svirao džez i tu, pored mladalačke radosti, nije bilo dubljeg muzičkog iskustva. Ono se počelo otvarati postepeno, slušajući hor Pančevačkog srpskog crkvenog društva, uglavnom ruske i ukrajinske kompozitore. Kad sam bio mlad, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana pevati, a još manje, dirigovati ovim horom skoro pola veka, rekao je akademik.
Rođeni Pančevac, diplomirao je engleski i nemački jezik na Filozofskom fakultetu i istoriju umetnosti na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Doktorirao je na Univerzitetu u Oksfordu.
-U Oksfordu su počeli da mi se šire vidici. U Engleskoj, gde svaki koledž ima svoju kapelu, jedne večeri, profesor je na engleskom jeziku izgovorio molitvu Svetog Jovana Zlatoustog iz naše liturgije. Tada sam je prvi put čuo. I tako je to krenulo... Naučni rad u Oksfordu, doneo mi je neslućene muzičke i duhovne doživljaje i bogato iskustvo, a iskustvo se stvara postepeno i obogaćuje putovanjima.
A putovao je mnogo, “od Oksforda do Kine“, susretao se i drugovao sa čuvenim naučnicima poput Egona Velsa (koji je ostavio značajan trag u njegovom životu) do velikih duhovnika.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa