18. decembar 2014.18. dec 2014.
MINISTARKA POLjOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE PROF. DR SNEŽANA BOGOSAVLjEVIĆ BOŠKOVIĆ

RACIONALNO TROŠENjE JAVNIH SREDSTAVA

Komentarišući predloženi budžet za 2015. godinu, gostujući u Jutarnjem programu RTS, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković je podvukla da će zbog mera štednje budžet biti manji u odnosu na ovogodišnji za oko 10% i da je smanjenje rezultat opredeljenja da se krajnje racionalno troše sredstva budžeta najavivši da će se u narednoj godini subvencionisati poljoprivredne površine do 20 hektara i da se neće davati subvencije za zakup državno-poljoprivrednog zemljišta kao i da će premije za mleko ostati iste a da se uvode i dve nove mere kao podrška razvoja stočarstva uz napomenu da niko neće biti oštećen.
Ministarka Bogosavljević Bošković je najavila i projekte za navodnjavanja za čiju realizaciju je opredeljen novac iz kredita iz Abu Dabija. Izgradnja sistema za navodnjavanje bi mogla da počne nakon Nove godine, najavila je ministarka, i podvukla da je pripremljeno 14 projekata a 11 projekata se nalazi u naučnoj fazi koji će do 1. juna naredne godine biti završeni kao projekti. Većina sistema za navodnjavanje će biti u Vojvodini a plan Ministarstva je da u naredne 3 godine oko 100.000 hektara bude pokriveno ovim sistemima.
Govoreći o izvozu poljoprivrednih proizvoda na tržište Ruske Federacije ministarka Bogosavljević Bošković je podvukla da su se sve nadležne inspekcije obe države usaglasile, da su potpisani sertifikati ali i da naši poljoprivrednici i kompanije moraju da povećaju prizvodnju što će biti omogućeno stimulisanjem poljoprivredne proizvodnje i obezbeđivanjem dodatnih investicija, kako domaćih, tako i stranih.
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković je gostujući u Jutarnjem programu na RTS izjavila da je prilikom nedavne posete kineskog premijera i privrednika iz Kine potpisan dokumenat koji omogućava izvoz jagnjećeg mesa na tržište Kine kao i da su usaglašeni svi sertifikati kada se radi o goveđem mesu i taj će protokol biti potpisan do kraja januara meseca, što praktično znači da možemo da izvozimo na tržište Kine goveđe i ovčije meso koje se proizvodi u Srbiji. Ministarka Bogosavljević Bošković je naglasila da je to rezultat koji je posledica velikog broja uspešnih sastanaka, poseta i provera od strane nadležnih kineskih inspekcijskih službi u proteklim mesecima uz i ocenu da Srbija ima odličan kvalitet mesa i da postoji velika mogućnost za izvoz velikih količina mesa iz Srbije u Kinu.
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković je najavila i početak rada Nacionalne Referentne laboratorije naglašavajući da je ova laboratorija pitanje nacionalnog interesa. Pripreme su, kako kaže ministarka Bogosavljević Bošković završene, laboratorija može da krene da radi, u potpunosti je opremljeno i spremno za početak rada fitosanitarno odeljenje, odeljenje koje se tiče bilja, semena, sadnog materijala a pri kraju je opremanje odeljenje za hemijska ispitivanja i odeljenje za ispitivanje kvaliteta sirovog mleka koje će početi sa radom početkom naredne godine.
(Zvanična internet prezentacija

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa