25. decembar 2014.25. dec 2014.
KULTURNI CENTAR ŠABAC

GODINA ZA NAMA

O radu i zadovoljstu urađenog u Kulturnom centru Šabac, u toku protekle godine, razgovarali smo sa direktorkom ove ustanove, Gordanom Marković.
Šta je to što biste izdvojili kao najvažnije u godini za nama?
- Pre svega, moram da pomenem adaptaciju, koju smo završili za šest meseci, a detalje smo ostavili za narednu godinu. S obzirom da su radovi bili izvođeni od jutra do mraka, naši sugrađani su dolazili, raspitivali se šta se dešava, dokle smo stigli i kada će se završiti adaptacija. Dakle, pratili su naš rad i to je nešto što nas je sve obradovalo.
Prošla godina je protekla u znaku obeležavanja Velikog rata?
- Da, obeležili smo je na različite načine, kroz svih pet delatnosti Kulturnog centra, znači, kroz muzičku, likovnu, tribinsku, književnu i dečju, s tim što bih izdvojila Školski kviz znanja, kao nešto što se prvi put desilo, gde su učestvovale sve osnovne škole gradskog i seoskog područja. Nismo mogli ni da pretpostavimo da će biti tako veliko interesovanje, i na našu veliku radost, preko sto učenika osmih razreda, pokazalo je znanje na zavidnom nivou, ne samo kada je u pitanju nacionalna, nego i zavičajna istorija. Ne mogu da izostavim da smo u protekloj godini imali zajednički projekat sa našim poznatim akademskim slikarem Igorom Marsenićem. Ministarstvo kulture je raspisalo konkurs koji smo zajednički iznedrili ““ mural koji se nalazi u pešačkoj zoni, u Karađorđevoj ulici, na bočnom delu Osnovnog suda u Šapcu. Umetnica Jelena Gavrilović, koja je kod nas gostovala na projektu započetom prošle godine „Predstavljanje mladih umetnika“ je uradila dva murala, jedan na Kamičku i drugi u centru grada. Od firme „Tikurila“ smo dobili materijal kako bi naši umetnici, zaposleni u Kulturnom cenru, započeli sa izradom unutrašnjih murala u Dečjoj bolnici, PU „Naše dete“ i u PU na Mišaru.
Kakvi su planovi za narednu godinu?
- Planiramo da se više bavimo projektima, da se umrežavamo sa drugim Kulturnim centrima, što smo već i započeli u toku ove godine, da pojačamo saradnju sa institucijama kulture, kao što je Muzej jezika i pisma iz Tršića, Jugoslovenskom kinotekom i drugima. Ono što, takođe, planiramo je da nastavimo Festival pozorišta srednjoškolaca. Ove godine smo, u saradnji sa scenom “Maska“, napravili drugi Festival, na kom su učestvali mnogi gradovi iz Srbije i veoma smo zadovoljni. Želja nam je da, pre svega, animiramo decu i omladinu, da uđu u pozorišnu umetnost, a samim tim i u širok spektar drugih umetnosti koje su vezane za pozorište. Pored toga, na osnovu mog rada u prosveti, predložila sam svim institucijama da uključimo decu sa posebnim potrebama u savremene tokove života. Dobili smo punu podršku Pozorišta, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i drugih institucija kako bismo pokrenuli projekat „Socijalna inkluzija dece sa autizmom i posebnim potrebama“. Uključili smo i Šabački hipodrom u ovaj projekat, što je nešto potpuno novo - jahanje konja u terapeutske svrhe. Obučavaće se ljudi koji će raditi s decom, tako da smo sigurni da će ovaj projekat zaživeti i da ćemo imati podršku Gradske uprave i svih zainteresovanih sugrađana.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa