Инфо

Берза

 • aero 1.705 ⚫ 0,00%
 • akdm 320 ▼ -8,57%
 • dinnpb 3.480 ⚫ 0,00%
 • enhl 651 ⚫ 0,00%
 • fito 2.800 ⚫ 0,00%
 • glos 181 ⚫ 0,00%
 • jdar 1.001 ▼ -11,34%
 • kmbnpb 682 ▲ 0,15%
 • mtlc 2.030 ▼ -0,54%
 • niis 686 ▼ -0,29%
 • rso17153 104,82 ▲ 0,87%
 • rso17155 100,73 ▼ -0,71%
 • rso17167 101,02 ▼ -1,21%
 • thhm 235 ⚫ 0,00%
(25. децембар 2014.)
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ШАБАЦ

ГОДИНА ЗА НАМА

О раду и задовољсту урађеног у Културном центру Шабац, у току протекле године, разговарали смо са директорком ове установе, Горданом Марковић.
Шта је то што бисте издвојили као најважније у години за нама?
- Пре свега, морам да поменем адаптацију, коју смо завршили за шест месеци, а детаље смо оставили за наредну годину. С обзиром да су радови били извођени од јутра до мрака, наши суграђани су долазили, распитивали се шта се дешава, докле смо стигли и када ће се завршити адаптација. Дакле, пратили су наш рад и то је нешто што нас је све обрадовало.
Прошла година је протекла у знаку обележавања Великог рата?
- Да, обележили смо је на различите начине, кроз свих пет делатности Културног центра, значи, кроз музичку, ликовну, трибинску, књижевну и дечју, с тим што бих издвојила Школски квиз знања, као нешто што се први пут десило, где су учествовале све основне школе градског и сеоског подручја. Нисмо могли ни да претпоставимо да ће бити тако велико интересовање, и на нашу велику радост, преко сто ученика осмих разреда, показало је знање на завидном нивоу, не само када је у питању национална, него и завичајна историја. Не могу да изоставим да смо у протеклој години имали заједнички пројекат са нашим познатим академским сликарем Игором Марсенићем. Министарство културе је расписало конкурс који смо заједнички изнедрили ““ мурал који се налази у пешачкој зони, у Карађорђевој улици, на бочном делу Основног суда у Шапцу. Уметница Јелена Гавриловић, која је код нас гостовала на пројекту започетом прошле године „Представљање младих уметника“ је урадила два мурала, један на Камичку и други у центру града. Од фирме „Тикурила“ смо добили материјал како би наши уметници, запослени у Културном ценру, започели са израдом унутрашњих мурала у Дечјој болници, ПУ „Наше дете“ и у ПУ на Мишару.
Какви су планови за наредну годину?
- Планирамо да се више бавимо пројектима, да се умрежавамо са другим Културним центрима, што смо већ и започели у току ове године, да појачамо сарадњу са институцијама културе, као што је Музеј језика и писма из Тршића, Југословенском кинотеком и другима. Оно што, такође, планирамо је да наставимо Фестивал позоришта средњошколаца. Ове године смо, у сарадњи са сценом “Маска“, направили други Фестивал, на ком су учествали многи градови из Србије и веома смо задовољни. Жеља нам је да, пре свега, анимирамо децу и омладину, да уђу у позоришну уметност, а самим тим и у широк спектар других уметности које су везане за позориште. Поред тога, на основу мог рада у просвети, предложила сам свим институцијама да укључимо децу са посебним потребама у савремене токове живота. Добили смо пуну подршку Позоришта, Центра за социјални рад, Црвеног крста и других институција како бисмо покренули пројекат „Социјална инклузија деце са аутизмом и посебним потребама“. Укључили смо и Шабачки хиподром у овај пројекат, што је нешто потпуно ново - јахање коња у терапеутске сврхе. Обучаваће се људи који ће радити с децом, тако да смо сигурни да ће овај пројекат заживети и да ћемо имати подршку Градске управе и свих заинтересованих суграђана.
М.Ф.

Најновији број

15. новембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa