15. januar 2015.15. jan 2015.
JKP „TOPLANA ŠABAC“

GREJNA SEZONA BEZ PROBLEMA

„Toplana Šabac“ do kraja meseca potpisaće ugovor u okviru „KFNj “ programa, koji će omogućiti završetak rekonstrukcije svih toplotnih podstanica u gradu
Sve toplotne podstanice u Šapcu uskoro će biti rekonstruisane, zahvaljujući učešću „Toplane Šabac“ u još jednom „KFNj“ programu Nemačke razvojne banke. Na ovaj način, sistem grajanja u gradu biće podignut na viši nivo.
- Radi se o modernizaciji toplotnih podstanica. U jednom delu će biti stavljene kompaktne toplotne podstanice, koje će biti automatizovane. U drugom delu će se izvršiti zamena pumpi, toplotnih izmenjivača i jednim delom automatike. Program će obuhvatiti manji deo sistema, radi se o jednoj trećini podstanica, dok su sve ostale automatizovane i modernizovane. Rekonstrukcijom podstanice biće značajno smanjen broj kvarova i intervencija. Osim toga, stiču se uslovi za daljinsku regulaciju grejanja u tim podstanicama, što svakako može doprineti i nižim računima za grejanje građana, navodi Milan Stošić, tehnički direktor JKP „Toplana Šabac“.
Nedavno doneti Zakon o energetici donosi i manje novine koje će se odraziti na rad svih toplana, pa tako i šabačke.
- Novi Zakon o energetici stupio je na snagu 30. decembra prošle godine. Ovim pravnim aktom proizvodnja, distribucija i snabdevanje toplotnom energijom više ne spadaju u komunalnu, već u energetsku delatnost. Na osnovu toga očekujemo da dođe do promene Zakona o komunalnim delatnostima, gde bi se ove izmene i potvrdile, odnosno gde bi proizvodnja, distribucija i snabdevanje toplotnom energijom bile izbrisane iz oblasti komunalnih delatnosti. Jedna od novina je i ta da će ubuduće Vlada Republike Srbije donositi metodologiju za utvrđivanje cena grejanja, gde će energetski subjekat utvrđivati cenu grejanja, a lokalna samouprava davati saglasnost na takvu cenu. Utvrđene su i nove kategorije za klasifikovanje malih kupaca prirodnog gasa, sa kriterijumima koji su izmenjeni u odnosu na prethodne propise, objašnjava Dragan Mićić, direktor JKP „Toplana Šabac“.
Aktuelna cena naftnih derivata uzrokovala je to da „Toplana Šabac“ koristi i mazut za zagrevanje stambenih i poslovnih objekata. Na ovaj način, smanjuju se troškovi preduzeća.
- U ovom trenutktu cena mazuta je za nas mnogo povoljnija od cene gasa. U dve najveće toplane u Šapcu, u Benskoj bari i na Trkalištu, proizvodni kapaciteti mogu biti supstituisani sa mazutom. S obzirom na ekonomsku isplativost, na jednom od kotlova u toplani na Trkalištu trenutno se koristi mazut kao gorivo. Ispostavilo se da je dobro što je „Toplana Šabac“ zadržala mogućnost grejanja na mazut, i tu opciju ćemo koristiti koliko budemo mogli. Jedina otežavajuća okolnost u vezi sa zagrevanjem na mazut je to što on mora avansno da se plati, što znači da samo redovnim prilivom novca možemo i dalje nabavljati i koristiti ovaj energent, kaže Stošić.
U poslednje vreme primećeno je da u pojedinim stambenim zgradama nedostaju strujni kablovi neophodni za funkcionisanje sistema daljinskog grejanja. Zbog toga nadležni apeluju na skupštine stanara da povedu računa o bezbednosti zajedničkih prostorija.
- U nekoliko stambenih zgrada na području grada evidentirano je da nedostaju strujni kablovi u toplotnim podstanicama. Takve krađe izazivaju probleme u radu naših podstanica, odnosno dolazi do prekida u isporuci toplotne energije. Molim građane i predsednike skupština stanara da povedu računa o podrumskim prostorijama svojih zgrada, i da ih dodatno osiguraju. Često se dešava da su te prostorije nezaštićene, što olakšava pristup neovlašćenim osobama koje mogu da naprave probleme, navodi Mićić.
Sve radove koji zahtevaju isključenje sa sistema grejanja treba obaviti van sezone, dodaju u „Toplani“ i podsećaju da su instalacije u stambenim objektima vlasništvo stanara, a ne preduzeća.
- Saradnju sa građanima, po pitanju kratkog uklanjanja instalacija, najbolje je ostvariti tokom leta, odnosno van sezone grejanja. Kada grejanje počne, veoma je teško izvoditi takvu vrstu radova. Sa druge strane, građani imaju pogrešno uverenje da su instalacije u stanu vlasništvo „Toplane Šabac“. Primera radi, obaveza stanara je da menjaju zastarele ventile na radijatorima, a ne naša. Zbog ovakvih i sličnih problema neophodna nam je još bolja komunikacija i saradnja sa građanima, kaže Slobodan Ćeranić, šef službe proizvodnje i održavanja.
Stabilnost energetskog sistema u najvećoj meri zavisi od redovnog izmirivanja obaveza, kažu rukovodioci „Toplane Šabac“, i podsećaju da i oni svoje obaveze prema najvećem dobavljaču moraju da izmire na vreme.
- Apelujem na građane i molim ih da redovno izmuruju svoje obaveze, kako za isporučenu toplotnu energiju, tako i za prirodni gas. Samo na taj način oni i nama omogućavaju da redovno obavljamo svoju delatnost. Mi moramo da platimo utrošeni gas najvećem dobavljaču, „Srbijagasu“, baš kao i utrošeni mazut. Redovno izmirivanje obaveza uslov je za stabilno snabdevanje toplotnom energijom, apeluje Mićić.
Opšta ocena na polovini grejne sezone je da sistem funkcioniše veoma dobro. Da bi se takvo stanje održalo, neophodno je da svih 8.000 korisnika usluga daljinskog grejanja i skoro 2.500 subjekata koji koriste gas, redovno izmiruju svoje obaveze, kako uspešnost grejne sezone ne bi bila dovedena u pitanje.
Zahvaljujući našim ekipama, koje su stručne i obučene, za sada nismo imali većih problema u isporuci toplotne energije, kaže direktor „Toplane Šabac“ Dragan Mićić.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa