29. januar 2015.29. jan 2015.
SAOPŠTENjE GRADSKOG ODBORA NOVE SRBIJE

NAĆI REŠENjE ZA KREDITE U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA

Poštovani,
u svim dešavanjima oko kredita u CHF a pogotovo u izjavama banaka sve vreme se forsira minimalizacija problema, prvo da se radi o „samo“ 24.000 odobrenih stambenih kredita, a u stvari radi se o 24.000 porodica,sa preko 100.000 građana direktno pogođenih i sa još 100.000 građana (roditelji sa obe strane tih porodica) indirektno pogođenih . Znači oko 200.000 građana Srbije su u sve većoj životnoj opasnosti i problemu.
Drugi momenat je prisutan u većini izjava o rešenju ovog problema,a to je da rešenje problema treba naći u pojedinačnom kontaktu korisnika kredita sa bankama. Pojedinačnim nastupom se problem opet svodi na pregovore malog i velikog (primer preporuka NBS BAN O1 i BAN O2 koji su odrađeni u 2% slučajeva) a ti pregovori su unapred nepovoljni za malog pregovarača. Rešenje mora biti doneto na nivou Vlade Republike Srbije i NBS tj. na najvišem nivou, opšte i jednako za sve.
Treći i najznačajniji momenat je da Vlada Republike Srbije ne sme prepustiti sudbinu 200.000 građana Srbije u ruke bankama koje su već svojim nesavesnim postupanjem dokazale da nemaju nameru da beru voćku domaćinski godinama i generacijama već voćku beru lomeći grane i čupajući je iz korena. Samim tim angažovanje Vlade Republike Srbije ne sme biti minimalno, jer problem nije na nivou korisnik kredita - banka već je problem na globalnom nivou sa ogromnim odstupanjima od potpisanog u ugovoru o korisšćenju kredita (u Zakonu o obligacijama je jasno regulisano šta se dešava kada se uslovi propisani ugovorom drastično promene i kada se desi uticaj više sile).
Banke i bankari su u celom normalnom svetu naši pratioci i saradnici u poslu, životu, napretku i razvoju a tu ulogu bi trebali imati i u našoj napaćenoj Majci Srbiji pa ih pozivam da dobro razmisle i da pomognu rešenju zajedničkog problema. Ne traži se milost i dobrodušnost već mudrost, dostojanstvo i praktična rešenost da se banci kredit isplati, da banka razumno i sa merom zaradi a mi sačuvamo naše domove. Podsećamo da razum i nikakva matematika ne odobravaju činjenicu da nakon sedam (7) godina otplate kredita a to je trećina ugovorenog perioda mi dugujemo više nego kada je počela otplata kredita. Ugovorom o korišćenju kredita trebalo bi da nakon 23 godine otplate kredita banka zaradi jedan stan - kuću a da nama ostane nas dom, a na viđeni način banci će, ako uspemo da jednog dana otplatimo naše kredite (u šta čisto sumnjam) ostati vrednost tri ili više nekretnina.
Na osnovu svih činjenica smatramo da bi realno rešenje bilo vratiti stambene kredite indeksirane u CHF na početak,pretvoriti ih u stambene kredite indeksirane u EUR. Na takav način bi se ponistilo dejstvo više sile i banka zaradila svoj deo,a korisnici stambenih kredita dobili šansu da isplate svoje kreditne obaveze na svestrano zadovoljstvo.
Ekonomski savet NS Mačvanskog okurga apeluje na najviše faktore vlasti,vratite nam veru u bolje sutra,u mogućnost da svojim radom sačuvamo naše domove i mir našim porodicama. Ovo saopštenje prosleđeno je poslaničkom klubu NS, sa zahtevom da se o ovom problemu otvori rasprava u Narodnoj skupštini RS.
Ekonomski savet Okr. Odbora NS Mačvanskog okruga
Član Izvršnog odbora NS

Božidar Katić s.r.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa