12. februar 2015.12. feb 2015.
UDRUŽENjE LIKOVNIH STVARALACA ŠAPCA GOSTUJE U PERNIKU

UMETNOST JE DUGA A ŽIVOT KRATAK

Udruženje likovnih stvaralaca Šapca organizuje izložbu u gradu Pernik u Bugarskoj reprezentativno se predstavljajući sa 40 autora, članova Udruženja i sa isto toliko radova u različitim umetničkim tehnikama. Izložba će biti otvorena 19. februara i traje do 10. marta 2015. godine.
Ars longa, vita brevis
Hronika četrdesetogodišnjeg delovanja Udruženja likovnih stvaralaca Šapca (ULSŠ) u oblasti likovnih umetnost u gradu bila je toliko bogata i gusta da je veliki rizik izdvojiti samo jedno dešavanje ili jedno ime. Dozvoljeno je, ipak, ući u taj rizik kada je povod veoma značajan i vredan pažnje. Izložba radova članova Udruženja u Perniku, u Bugarskoj, svakako zaslužuje takav eskurz.
Velika, ambiciozna i bogata izložba slika, grafika, fotografija, stip crteža, crteža, skulpture i primenjene skulpture, na kojoj se predstavlja četrdeset umetnika sa jednim ili više radova pre svega ima umetničku sekvencu trajanja bez obzira na period od deset godina koje su protekle od prethodnog izlaganja u Bugarskoj.
Prisutnost svih likovnih tehnika i poznatih tema jeste opšte svojstvo ove galerijske postavke. Autori pripadaju starijoj, srednjoj i sasvim mladoj generaciji, dok dela sadrže konačnu opredeljenost ka tehnici, ideji, tematici, preplićući se u širokom dijapaznu likovnog izražavanja od izrazite sklonosti ka realizmu do potpune stilizacije i apstrakcije. Preciznom kombinacijom zadatih stvaralačkih parametara uz poštovanje kanona likovnosti stvoreni su novi i originalni prostori, dinamične dekorativne površine i složene konstrukcije.
Najveći značaj ove izložbe nije u kvalitetu radova niti u dugogodišnjem studioznom promatranju i znalačkom prenošenju viđenog. Suština i vrednost galerijske postavke je vera u čoveka i večnost umetnosti.
Ivanka Trifunović, istoričar ume

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa