22. april 2010.22. apr 2010.
SUDBINA DIJAGNOSTIČKOG CENTRA U RUKAMA SUDA

NEPRISTOJNA PONUDA HEMOFARMA

Agencija kriva za rašomon, kaže za “Glas Podrinja“ gradski javni pravobranilac Ljiljana Dimitrijević-Petaković
Ni posle punih sedam godina od privatizacije AD “Zorka-Farme“ ne nazire se kraj rašomonijade vezane za izgradnju i opremanje šabačkog Dijagnostičkog centra.
Da podsetimo; kupac vršački “Hemofarm,“ koji je kupio 70% šabačke firme, u okviru odredaba o socijalnom programu obavezao se da na ime izgradnje i opremanja Dijagnostičkog centra, uplati 2.000.000 evra. Upravo taj deo Ugovora o kupoprodaji “Zorka-Farme“ je i bio presudni činilac da se na tenderu izabere “Hemofarm,“kao najbolji ponuđač.
Prema slovu kupoprodajnog Ugovora, kupac je bio dužan da u roku od godinu dana uplati ili nabavi opremu za Dijagnostički centar. Lokalna samouprava i Medicinski centar, u sklopu projekta Bolnica pod istim krovom, insistiraju da se sredstva od privatizacije “Zorka-Farme“ investiraju u ovaj projekat, u čijem sklopu bi bio i budući Dijagnostički centar.
Upravo takva odluka lokalne samouprave poslužila je vršačkom koncernu da već punih sedam godina izbegava preuzetu obavezu. Naime, iz obimne prepiske između gradske vlasti i “Hemofarma“ može se izvući sažetak da kupac smatra kako se odustalo od izgradnje Dijagnostičkog centra, te da u tim uslovima prestaju obaveze kupca prema lokalnoj samoupravi i Medicinskom centru.
I pored brojnih pokušaja da se pregovorima i dogovorom razmrsi ovaj čvor i da grad dobije sredstva predviđena Ugovorom o kupoprodaji, gradske vlasti se obraćaju Agenciji za privatizaciju.
U dopisu Agencije za privatizaciju, u samo jednoj jedinoj rečenici konstatuje se “da je obaveza iz Ugovora o privatizaciji “Zorka-Farme“ postala neizvršiva i da se ugovorne strane upućuju na međusobni dogovor oko načina, roka i iznosa navedene obaveze.“

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa