5. mart 2015.5. mar 2015.
NOVINE U PROJEKTU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

SUBVENCIONISANA IZOLACIJA I KUĆA

Povodom 5. marta, Svetskog dana energetske efikasnosti, zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić posetio je JSP “Stan“ i zajedno sa direktorkom ovog preduzeća, Ljiljanom Jovanović, održao konferenciju za medije. Tom prilikom javnosti je detaljnije predstavljen plan subvencionisanja termoizolacije objekata individualnog stanovanja, odnosno kuća.
Prema rečima Nemanje Pajića Šabac je dobio priznanje lidera održivog razvoja pre svega zbog energetske efikasnosti koju sprovodi na više polja, a jedno od njih je i izgradnja izolacije. Pajić smatra da ono što se pokazalo kao dobra praksa treba i unaprediti.
-Ove godine je doneta odluka da i naši sugrađani koji žive u objektima individualnog stanovanja mogu da konkurišu i zajedno sa gradom urade izolaciju na svojim kućama. Više od 800 porodica u jedinicama kolektivnog stanovanja sada živi u komotnijim uslovima. Troše manje energije i novca, a grad posebnu pažnju pridaje i ekološkom aspektu ovog projekta, rekao je zamenik gradonačelnika.
Ljiljana Jovanović je navela da zainteresovani već mogu da se prijave. Uslovi će biti isti kao i za stanare stambenih zgrada, 50 odsto vlasnici, a 50 odsto grad, na 24 mesečne rate.
-Uslov je da su prikačeni na toplanu ili se greju na gas. Dovoljno je da dođu kod nas i prilože dokaz o vlasništvu, posedovni list ili poresko rešenje, i bilo bi dobro da donesu projektnu dokumentaciju da bi što lakše mogla da im se odredi rata, koja će zavisiti od broja kvadrata. Uštede bi mogle da budu ostvarene već na leto za hlađenje, rekla je direktorka.
Šabac je prvi grad u Srbiji koji je na ovakav način počeo da ulaže u energetsku efikasnost. Ove godine je za izolaciju individualnih objekata predviđeno 8 miliona dinara i isto toliko od strane građana, dok će za objekte kolektivnog stanovanja grad izdvojiti 17 miliona dinara, a toliko i stanari. To bi činilo 50 miliona dinara ukupnog ulaganja u energetsku efikasnost. Javna nabavka za izvođače radova je raspisana.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa