12. mart 2015.12. mar 2015.
I PORED OBILNIH PADAVINA USEVI U DOBROM KONDICIONOM STANjU

VREME ZA PRIHRANU

Pšenica koja je posejana na deve3tnaest hiljada hektara, kako ističu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac, u dobrom je kondicionom stanju kao i ostala strna žita.
- Nešto više od polovine zasejanih parcela je izbokoralo i na njima se već vrši prihrana sa azotnim đubrivima, odnosno sa „Kanom“. Ostale parcele koje iz nekih razloga nisu izbokorale, odnosno kasnije su posejane, treba prihraniti u narednih deset dana. U prvom navratu potrebno je uneti dve trećine azotnih đubriva, a za dvadesetak dana i preostalu količinu ““ kaže dipl. inž. ratarstva Svetlana Zlatarić.
S obzirom na veće količine padavina u proteklom periodu došlo je do pojave vodenih ogledala, tj. do zadržavanja vode u prekomernim količinama u nižim područjima. Takve parcele potrebno je što pre isušiti kako ne bi došlo do ugušenja korenovog sistema, a time i propadanja useva.
- Takve parcele treba prihraniti kad se isuše sa „Kanom“ kako bi se što pre povratile a samim tim se izbeglo veće smanjenje prinosa koje je neizbežno. U pitanju su područja u delu Vranjske gde je došlo do izlivanja Dobrave, delu Vukošića, u Očagama, u Pocerini duž obodnog kanala, Petkovice, manjim delom oko Dublja i Prnjavora. U pitanju su područja gde je došlo do pojave podzemnih voda i tokom prošlih majskih poplava.
Kako su pre padavina bile visoke temperature potrebno je obratiti pažnju na pojavu bolesti koje su tokom prošle godine uzele veliki procenat od prinosa.
- Već su zapažene površine gde su se javile bolesti tako da ovom prilikom skrećem pažnju našim poljoprivrednim proizvođačima na preventivni obilazak njiva. Na taj način, uz konsultaciju sa Stručnom službom, i adekvatnu zaštitu u odgovarajuće vreme, izbeći će se nepotrebno smanjenje prinosa. Potrebno je, dakle, obratiti pažnju na pravi momenat primene zaštite ““ naglašava Zlatarićeva.

O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa