19. mart 2015.19. mar 2015.
ALEKSANDAR PRODANOVIĆ, DIREKTOR JKP „VODOVOD“ ŠABAC

KREDITIRAMO PRIKLjUČKE ZA VODU GRAĐANIMA

Prethodnih godina, šabački „Vodovod“ radio je dosta na širenju vodovodne i kanalizacione mreže. U vodosnabdevanje Šapca, u prethodnom periodu je dosta uloženo novca, što iz lokalnog što iz državnog budžeta. Samo je republička Direkcija za vode u grad investirala oko 218 miliona dinara. Mreža se širila na tri načina. Prvo su udruživana sredstva između Direkcije za vode i Grada Šapca, koje je trajalo od trenutka kada je na mesto direktora Direkcije imenovan Aleksandar Prodanović pa do 2012. godine. Procenat bespovratnih sredstava je preko 70 odsto, dok je grad samo u 2012. godini učestvovao sa 20 procenata. Drugi način je bilo udruživanje sredstava grada i građana, a treći kredit Nemačke razvojne banke koji je uzeo „Vodovod“ u iznosu od pet miliona evra. Od toga se vraća tri miliona a dva miliona su bespovratna sredstva. Samo od ovog kredita je u prošloj godini izgrađen ili rekonstruisan 61 km vodovodne mreže.Vreme je da se nakon još jedne faze radova, podvuče crta i krene u kampanju kako bi se građani, gde su se za to stekli uslovi, priključili na mrežu.
Gospodine Prodanoviću, koliko domaćinstava može u ovom trenutku da se priključi?
- U ovom trenutku na mrežu može da se priključi oko 4.000 domaćinstava, i to ni malo nije dobar podatak. Naime, šabačka voda je izuzetnog kvaliteta, zahvaljujući odličnim izvorima koje imamo. Sa druge strane imamo jednu od najnižih cena vode u Srbiji. Zato nam i jeste želja da priključimo što više korisnika na mrežu, kako bi građani pili zdravu i jeftinu vodu. Na zahtev gradonačelnika Šapca doneli smo odluku da omogućimo građanima da se priključe na 36 mesečnih rata. Zainteresovani mogu doći u „Vodovod“ ili kod poverenika u svom mestu i potpišu ugovor sa nama. Mi, potom, uradimo priključak, građani dobiju vodu i tek onda počinju da plaćaju rate koje su oko 12 evra mesečno. To znači, da ćemo mi kreditirati građane na tri godine. Tako povoljnih uslova nema nigde u Srbiji.
Da li od broja novopriključenih zavisi dalje širenje vodovodne mreže u Šapcu?
- Zavisi i u tome nas uslovljava KFNj kao davalac kredita. Nećemo moći da nastavimo radove dok se dovoljan broj domaćinstava ne priključi na mrežu. Nakon ovih pogodnosti, mislim da će građani izabrati dupli benefit za sebe da za manje para imaju zdravu pijaću vodu.
Kakva je situacija sa priključcima na kanalizacionu mrežu, obzirom da je i ona širena?
- „Vodovod“ trenutno radi na kalkulaciji kako da građane kreditira i kada je u pitanju priključak na kanalizacionu mrežu. Moj predlog prema Nadzornom odboru preduzeća biće da se građanima umesto dosadašnjih devet, omogući priključenje na 36 mesečnih rata. Time će građani poboljšati kvalitet svog života, oslobodiće se hidrofora, septičkih jama i svog onog posla koji imaju a vezan je za njihovo održavanje. Napomenuo bih da će se ove godine početi i organizovano odnošenje smeća sa seoskog područja, tako da svi zajedno težimo da u najvećoj mogućoj meri izjednačimo uslove živeta na selu onim uslovima u gradu.
Dok ste bili na čelu republičke Direkcije za vode, u Šapcu je ulagano i u odbranu od poplava. Šta je konkretno rađeno?
- Bio sam glavni rukovodilac i koordinator odbrane od poplava na teritoriji Srbije. Moram da kažem da smo i tada imali poplava, ali da nismo izgubili nijedan ljudski život, nikome nije bio čak ni ugrožen život jer se ragovala blagovremeno. I štete smo sanirali veoma brzo. U Mačvu i Šabac uloženo je dosta novca kada je reč o odbrani od poplava. Od 2008. do 2012. godine, kada me je nova Vlada Srbije razrešila sa dužnosti, radili smo na više lokacija i to je spaslo Šabac u maju prošle godine. Šabac se nije branio na većoj deonici, nego samo na spornih pet kilometra nasipa od Drenovca do Čevrntije, i ta deonica je i danas ugrožena jer se od mog odlaska nije ništa uradilo pa ni od maja meseca. Sve ostalo je bilo nadvišeno, urađeno po projektu stogodišnjih voda i reka Sava nije pretila dalje. Radili smo i na rehabilitaciji Cerskog obodnog kanala u koju je uloženo tačno 32.636.054,00 dinara. Ovaj projekat je kompletno finansirala Svetska banka i ocenila ga odličnom ocenom. Na reci Savi radila se rekonstrukcija šabačke strane, desne obale i taj posao je koštao 239.492.450,00 dinara. Takođe, rađena je zaštita desne obale reke Save kod postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu. Za ovaj projekat utrošeno je 129.95.479,00 dinara. Izgradnja crpne stanice „Šabac ““ Mačva“ ukupno je koštala 127.364.419,00 dinara. Ja sam kao direktor Direkcije za vode Srbije naložio da se, pred kraj projekta, hitno uradi i zaštita desne obale Save kroz Mačvu čime bi završili kompletnu severnu kasetu. Obezbedili smo sredstva za radove u visini od 607 miliona dinara u budžetu, potpisali smo ugovor i sve je bilo spremno. Oni koji su mene nasledili u Direkciji uradili su deo posla, a kada se Svetska banka povukla sa ovog projekta, ostala je ova kritična deonica od pet kilometara od Drenovca do Čevrntije. Zašto je to tako ja ne znam, ali to je posao koji hitno mora biti urađen. Lokalna samouprava na čelu sa gradonačelnikom čini dosta kako bi državnim organima skrenula pažnju na hitnost ovog posla koji je u nadležnosti Republike Srbije jer je Sava voda prvog reda. Međutim, nismo dobili odgovor kada će to biti realizovano.
VODA SKUPLjA U DRUGIM GRADOVIMA
Cena vode ka krajnjim korisnicima u Šapcu iznosi 49,9 dinara po kubnom metru sa PDV-om. Odvođenje otpadnih voda 12,31 dinara po kubnom metru, takođe sa uračunatim sa PDV-om. Gradovi slične veličine kao Šabac imaju veće cene vode, kao na primer: Valjevo, Sremska Mitrovica, Subotica, Čačak, Kraljevo, Pančevo, Užice, Zrenjanin, Vršac, Sombor itd. Poređenja radi u Pančevu je cena vode 107,8 din/m, u Subotici 108,9 din/m.
B. Ivetić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa