14. maj 2015.14. maj 2015.
ŠABAČKA „NOĆ MUZEJA“

U ZNAKU PROHUJALIH VREMENA

Vodeći se rečima francuskog matematičara, filozofa i mislioca Ogista Konta da je „prošlost ta koja upravlja sadašnjošću“ s pravom možemo reći da ljudi prošlosti, svojom mišlju i delom, trajno žive u nama, što je pokazala i protekla „Noć muzeja“. Na osamnaest lokacija u Šapcu, prošle subote, posetioci su imali mogućnost da se vrate u vreme „Malog Pariza“, posleratnog razvoja grada i zlatnog doba Hemijske industrije „Zorka“ u Biblioteci šabačkoj, istovremeno se podsetivši i na školske dane kroz retrospektivu generacija onih koji su u Šabačkoj gimnaziji i OŠ „Janko Veselinović“ učili, radili i stvarali, dok je u OŠ „Jevrem Obrenović“ prikazan, kroz interaktivnu radionicu „Fizika kroz istoriju i vreme“, život i rad Mihajla Idvorskog Pupina. Sve to, kako obično ide, uz zvuke starog Šapca, kao i u OŠ „Vuk Karadžić“ gde je prikazan i muzičko-scenski prikaz nastao kao rezultat istraživanja kulturnog života između dva svetska rata.
Okupljanjem kod biste Živorada Žike Popovića u malom parku i uz zvuke i pesmu beogradskog alternativnog hora i orkestra „Horkestar“ odata je počast jednom od organizatra kulturno-prosvetnog rada u Šapcu i Podrinju između dva svetska rata. Upravo povodom sto dvadeset godina rođenja ovog zaslužnog šabačkog kulturnog poslenika u Međuopštinskom istorijskom arhivu organizovana je izložba.
Izložba odeždi, posuda i relikvija, koje se koriste tokom službe u pravoslavnom hramu, u Narodnom muzeju, izložba karikatura Predraga Koraksića Coradža, veče stend ap komedije u Kulturnom centru, radionice šabačkih karikaturista, bili su samo deo raznolike ponude tradicionalne manifestacije koja se ove godine organizovala pod sloganom „Otvori oči u noći“.
Nisu izostali ni performansi i izložbe šabačkih umetnika, udruženja „Kombinart“ i ,„Holodrom“, a ispred Turističke organizacije Šabac posetioci su imali priliku da prošetaju našim gradom kroz vreme i to zahvaljujući 3D tehnologiji.
U „Noći muzeja“ prikazani su i stilovi oblačenja, nekada i sad, od onoga što su nosila nekadašnja šabačka gospoda do najnovije modne kolekcije za proleće ““ leto 2015. umetnice Aleksandre Ranković u organizaciji ULSŠ.
Kako svako vreme donosi nešto novo tako su i učenici Škole primenjenih umetnosti na sebi svojstven način prikazali u svojoj galeriji legendarne rok muzičare uz pomoć audio-vizuelnih sadržaja.
Ulicama grada, u subotnjoj noći, prošetao je deo nekdašnje šabačke gospode koja se mogla videti i na izložbi „Šabačka gospoda, nekad i sad“ u prostorijama KUD „Abrašević“.
I Mišar je zaplovio istorijskim vremeplovom. Uz degustaciju starinskih kolača i drugigh kulinarskih đakonija svi prisutni uživali su u izložbi tradicionalnih kućnih predmeta i recepata iz mišarskih domaćinstava.
Svako novo doba sazdano je na mudrostima prethodnih vremena. I poruke koje nam od njih stižu, makar mi toga ne bili svesni, one su koje bitno određuju i naše današnje postojanje. Zahvaljujući novim naraštajima upravo ta prošla vremena za trenutak su oživela nudeći sliku onoga što je nekad bilo i što je moglo biti da nije nestalo ostvljajući trag nekadašnjeg uspeha i možda nekih boljih vremena.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa