16. jul 2015.16. jul 2015.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

POSLUŠATI REČ GRAĐANA

Povodom najava Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da je doneta odluka da se hrast u selu Savinac poseče a da se sagradi spomen ““ park, Zeleni Srbije traže da se obezbedi način na koji će građani Savinca i stručnjaci zajednički odlučiti o tome na koji način će se rešiti problem. Sve dosadašnje odluke donošene su netransparentno, bez učešća javnosti i stručnjaka koji svojim imenom i prezimenom stoje iza odluke o seči hrasta. Ubeđeni smo da će se građani izjasniti za očuvanje hrasta i pomeranje autoputa, ako im se dozvoli prilika da odluče.
Ako se poseče, hrast će u pamćenju svih nas biti spomenik i simbol za neodgovornost. Primera je mnogo ““ počeli smo od toga da se poseče 600 godina star spomenik prirode, do toga da se zatrpa sedamnaest vekova stara hrišćanska bazilika, da građani Užica ostanu mesecima bez vode za piće, a građani Zrenjanina više od deceniju, da se građani Pančeva i Obrenovca guše zagađenim vazduhom“¦ Hrast će biti simbol svih građana i građanki Srbije kojima je uskraćeno pravo na odluku u kakvoj sredini žele da žive, simbol ekoloških, kulturnih i socijalnih prava koje se u državi u kojoj još uvek nije izgrađena vladavina prava prečesto guraju u stranu. Hrast će biti simbol svega lošeg u Srbiji a sigurni smo da će građani to prepoznati i kazniti na sledećim izborima.
Zeleni Srbije to znaju po tome što su u poslednje tri godine uvećali članstvo i građani nam se sve više obraćaju za podršku u njihovim lokalnim ekološkim i socijalnim borbama.
Zeleni Srbije podsećaju da je tadašnji ministar građevinarstva i infrastrukture, a danas ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić obećao da će se naći rešenje za hrast, a to obećanje je dao i tadašnji prvi potpredsednik a današnji predsednik vlade RS Aleksandar Vučić. Pošto je danas to suštinski ista vlada, nije nam jasno zašto se ne drže svojih čvrstih obećanja datih građanima već ćute i skrivaju se iza ministarke Zorane Mihajlović i pravoslavne crkve. Pravoslavna crkva ne može da odlučuje o sudbini hrasta, kao što ne može ni država, već treba da pokaže više solidarnosti i tolerancije prema svim verama i verovanjima, ali i prema volji građana.
Zeleni Srbije žele da istaknu da je Ministarka Mihajlović osoba koja je prvo srušila ekološku administraciju u Srbiji a sad je rešila da uništi jedino što je ostalo kao simbol ekološke Srbije. Još jednom se pokazalo da je politika bacila profesiju, nauku i stručnjake na kolena. Stručnjaci u Srbiji su prvi morali da stanu u odbranu simbola neprofesionalnosti, lošeg projektovanja i upravljanja a ne da brane stavove nesavesnih i neodgovornih političara.
Cela šumarska struka je protiv seče starog hrasta u Savincu. Smatramo da je za očuvanje hrasta potrebna samo dobra volja i vrlo malo ulaganja. Ono što nas brine je to što je ova situacija više stvar političkog inata nego razuma.
Kažu, patrijarh dao blagoslov da se hrast poseče. A koje je vere hrast? Sigurno nije samo jedne. Hrast u Savincu nije samo drvo, to je mesto vere i nade, pomoći svima koji su zastali ispod njegove bogate krošnje. I zato se on ne može nakalemiti i preneti na drugo mesto. U ovom slučaju kalemljenje će biti neuspešno i ni jedna spomen šuma ne može ga zameniti.
U drugim zemljama trasa auto puta se pomera, ako se prilikom izrade naiđe na mesto gde se ptice gnezde. Zašto i mi ne bi tako poštovali i čuvali prirodu i biološku raznovrsnost?
Žao nam je što više institucija i stručnjaka ne reaguje javno na najavu seče starog hrasta. I ni jedan činovnik ministarstva nadležnog za životnu sredinu, više neće smeti da se pobuni ako neko sutra poseče šumu Kopaonika, Golije, jer sada ćute kada se seče hrast star 6 vekova.
Nadamo se da će ipak prevladati razum i da će se naći rešenje da sačuvamo stari hrast u Savincu.

Predsednik Pokreta Zelenih za Bo

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa