16. jul 2015.16. jul 2015.
ČETRDESET GODINA OD ŠESTE SMOTRE IZVIĐAČA JUGOSLAVIJE NA PETROVOJ GORI 1975. GODINE

JUBILEJ VREDAN PAŽNjE

U izviđačkoj organizaciji svake četvrte godine održavana je Smotra na jugoslovenskom nivou. Smotre su uvek održavane u drugoj republici, sem u Makedoniji. Na svim jugoslovenskim smotrama, a bilo ih je deset, Srbija je imala najviše učesnika.
Izviđači Šapca prvi put su na jugoslovenskoj smotri učestvovali, na četvrtoj smotri na Fruškoj Gori, a zatim na Bledu, pa na Petrovoj Gori, na Tjentištu, u Beogradu, u Smederevskoj Palanci i u Nikšiću.
Svaka od ovih smotri za šabačke izviđače je priča za sebe. Šabački izviđači su živeli za svaku smotru, pa su zato četiri godine vršili pripreme, birali učesnike kroz razna takmičenja pa su na smotru uvek išli najbolji, na smotru nije mogao da ide ko je hteo. Sve smotre bile su veoma dobro organizovane i, što je najvažnije, podržavane od najviših državnih organa. Smotre su otvarali i bili česti gosti najviši državni organi.
U republikama gde se održavala smotra, u tom mesecu a uvek je bio mesec juli, u toj republici skoro nisu održavane nikakave druge manifestacije.
Ove godine, u ovom mescu, navršilo se tačno 40 godina od Šeste smotre izviđača Jugoslavije, koja je održana od 1. do 12. jula 1975. godine na Petrovoj Gori u Hrvatskoj. Na smotri je učestvovalo oko 12.000 izviđača iz svih republika i mnogo gostiju iz Evrope. Smotru je na svečan način otvorio član Predsedništva SFRJ Džeml Bijedić.
Za šabačke izviđače ova smotra je bila vrlo karakteristična po mnogim pitanjima. Prvo ma smotru je išlo 100 najboljih Šabačkih izviđača u dva autobusa, tabor je uvek bio među najinteresantnijih po mnogim pitanjima jer su Šapčani bili mnogima poznati sa raznih akcija širom Jugoslavije. Starešina tabora Šabačkih izviđača bio je Milovan Zavađa.
Šapčani su na ovoj smotri posebno bili zapaženi po dva pitanja: prvo, jedini su na smotri svakog drugog dana izdavali “Bilten“ smotre i svakog drgog dana foto novine sa slikama sa svih aktivnosti n smotri. Posle drugog broja “Biltena“ republički savez izviđača Srbije proglasio je ovaj Bilten za republičko glasilo. Na smotri izdato je šest brojeva. Od svakog borja po jedan primerak danas se čuva u Narodnom muzeju u Šapcu. Bilteni su deljeni svim republičkim savezima kao republičko galsilo. Na ovoj smotri niko nije izdavao nešto slično, pa ni Štab šeste smotre. Kasnije, na svim sledećim smotrama štab smotre je izdavao svoj Bilten.
Još jedan događaj na smotri, koga sigurno i danas pamte svi ondašnji učesnici, je bio veoma interesantan. Drugog ili trećeg dana od početka smotre, u popodnevnim časovima na Petrovoj Gori desila se provala oblaka. Uveče oko 21 čas, mala rečica koja je proticala kroz Šabački tabor, naglo je nadošla i poplavila pola logora. Štab tabora je brzo organizovao evakuaciju izviđača van tabora u mesto Vojnić, oko deset kilometara od tabora njihovim autobusima. Tamo su ih prihvatili meštani, smestili i ugostili do sutradan, kada su ih vratili u tabor.
Desetak izviđača koji su ostali u taboru brzo su porušili sve šatore i premestili pesdeset metara dalje na uzvišen teren, gde su ostali do kraja smotre.
I ovo je važno što se kod drugih izviđača nije dogodilo. Dana. 7. jula u prepodnevnim satima iz Šapca je došla opštinska delegacija u posetu izviđačima. U delegaciji su bili Mirko Crvak, u to vreme predsednik opštinskog Saveza izviđača i komandant Štaba teritorijalne odbrane, zatim Andrija Simić predsednik SSRN Šabac, Slavko Stupar ispred opštinskog komiteta SKJ i Stjepan Kavaj, penzionisani major u izviđačima vodio razne građevinske radove, kao što su izgradnja česme u Beloj Crkvi i Radovašnici. Više od poklona koje su doneli u ime grada Šapca bila je sama njihova poseta, druženje i razgovor sa izviđačima. Ova poseta je ujedno iskorišćena da gosti i izviđači zajednički obeleže 7. juli ““ Dan ustanka.
Zbog svojih posebnih aktivnosti koje su Šapčani imali na smotri tabora Šapčana uvek je bio nezaobilazan ““ naime, sve strane delegacije, koje su dolazile na smotru, obavezno su posećivale tabor Šapčana.
Radio Šabac je nekoliko puta za vreme trajanja smotre obaveštavao svoje slušaoce o radu Šabačkih izviđača i njihovim uspesima, naročito na sportskom polju. Na primer, odbojkaška ekipa koju je vodio nastavnik Dušan Radović, bila je među najboljima na smorti. O aktivnostima na smotri “Glas Podrinja“ je detaljno pisao po završetku smotre. Radio stanica u Topuskom, desetak kilometara od smotre, imala je polučasovnu emisiju o Šapcu i šabačkim izviđačima, što niko na smorti nije imao tako nešto. Ovu emisiju su pripremili novinari Radio Šapca.
Još da podsetimo, po sećanju, među veteranima bili su Dušan, Velja, Kica, Sin, Kaća, Vita, Steva, Čapajev, Branko, Zimpija i još 90 ostalih Šapčana.
Smotra je bila veoma uspešna. Šapčani opravdali poverenje svoje organizacije i zahvalni gradu i oštini na podršci.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa