20. avgust 2015.20. avg 2015.
IZVIĐAČI

OSMA SAVSKA REGATA “ZAVESLAJ VIŠE“

Savska regata postaje tradicija. 150 učesnika iz deset gradova i četiri države ““ Srbije, BiH, Makedonije i RS. Kiša uticala na masovnost akcije. Uporedo održana izviđačka takmičenja i ribarski kotlić. Meštani Prova bili veoma dobri domaćini. Obavljeno bratimljenje između Šabačke regate “Zaveslaj više“ i Vardarske regate “Gemidzii“ iz Velesa u Makedoniji. Akciju uspešno organizovali i vodili starešina Miodrag Reljić, načelnik Ivan Petrović i deset članova odreda
Šabac je na daleko poznat po plivačkom maratonu, skoro 50 godina. Od pre osam godina, od 2008. poznat je i po izviđačkoj savskoj regati “Zaveslaj više“, koju organizuje šabački izviđački odred porečana “Savski čivijaši“.
I ova regata poprima međunarodni karakter jer na njoj učestvuju porečani iz Makedonije, BiH, Republike Srpske i Srbije.
Veliki trud u pripremi i organizaciji regate malo je omelo loše vreme, pa je izostao veći broj učesnika, koji su inače bili prijavljeni. No. bez obzira na loše vremenske prilike izviđačko raspoloženje i druženje nisu ni ovoga puta izostali.
Na osmu regatu u Šabac došli su stari prijatelji iz Loznice, Beograda, Temerina, Kragujevca, Bele Crkve, izviđački odred “Dmitar Vlahov“ iz Velesa ““ Makedonija, Tešnja iz BiH, Bijeljine iz RS, Bijelog Polja i Šapca.
Akcija je na Starom gradu trajala dva dana uz prisustvo brojnih građana. Prvog dana izvođene su čisto izviđačke discipline, a drugog dana 63 razna plovila i brodića krenuli su nizvodno do krajnjeg odredišta, do Prova, 28 kilometara.
Pred start regate obavljen je svečani čin, koji se inače retko događa, bratimljenje između Šabačke regate “Zaveslaj više“ i Vardarske regate “Gemidzii“ iz Velesa. Tom prilikom su potpisane i izmenjane povelje o bratimljenju. U ime šabačkih izviđača Povelju je primio Velja Milošević, starešina Gradskog saveza izviđača, a u ime “Gemidzii“ starešina Sebo Šakirov.
Regatu u Šapcu pratili su i brojni veterani i davali podršku mlađim članovima. Meštani Prova, po izjavi izviđača, bili su veoma dobri domaćini pa su se tako više od dva časa družili na desnoj obali Save u Provu.
I ovoga puta izviđači su za organizaciju i sprovođenje regate imali veliku pomoć i podršku brojnih šabačkih privrednika. Hvala im, kažu izviđači.
Pokrovitelji regate bili su grad Šabac i opština Vladimirci.
Da se za regatu na daleko čuje i pamti brojni mediji su u tome mnogo pomogli. Među njima bili su Radio Vladimirci, TV AS, i kao prijatelji regate TV Šabac, Radio Šabac, “Glas Podrinja“ i RTS, i njima su izviđači zahvalni.
Tradicionalno posavotamnavsko gostoprimstvo opet je demonstrirano na jubilarnoj regati Šabac-Provo. Iako vreme nije išlo na ruku posetiocima i učesnicima bilo je svečano i družilo se, to je nepisano pravilo ovog kraja dodaje predsednik opštine Vladimirci Milorad Milinković.
- Mi smo namerni da svaku priliku koja nam se ukaže iskoristimo i promovišemo opštinu, naše ljude i sve kvalitete i osobenosti koje imamo. Tu mislim na lepote pobrđa i potencijale koje možemo iskoristiti itekako. Poput i ove regate koju sa prijateljima iz Šapca negujemo i nadam se na mnogaja ljeta, uz osmeh nade u bolje i turističke dane, kaže predsednik Milinković.
Regata je bila uživanje za one koji vole Savu i sve što sobom nosi te dobru hranu i druženje iznad svega ili kako rekoše, zaveslaj više na vladimirački način.
S.K.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa