Info

20. avgust 2015.20. avg 2015.
UREĐENjE NASELjA JEVREMOVAC

POVRATAK VOJVODE

Plan generalne regulacije Jevremovca, pored ostalog, predviđa i Spomen-obeležje skrajnutom iz sećanja vojvodi Petru Bojoviću. Zatomljen podatak o streljanju 56 ranjenika u Jevremovcu na početku Cerske operacije. Hram u spomen?
U ovom broju “Glasa Podrinja“, Gradska uprava stavlja na uvid Plan generalne regulacije “Jevremovac“, koji je počeo da se radi protekle godine. Pored unutrašnje transformacije, koja podrazumeva očuvanje identiteta i negu specifičnosti koje ovaj prostor ima, plan predviđa i stvaranje uslova za stambenu izgradnju, kao odgovor na nove potrebe stanovnika.
- Pored stambene neophodna je i odgovarajuća spoljna izgradnja za sektore za koje je ocenjeno da će imati izraženu potrebu za novim lokacijama. To je rekonstrukcija i izgradnja novih objekata obrazovanja i kulture, zona sporta i rekreacije, sistem javnog zelenila i odgovarajuća komunalna infrastruktura koja sve to prati. Jedna od zanimljivosti je biciklistička staza do Cera, što je projekat na duže staze, koja bi uključila i ovo naselje, kaže arhitekta Aleksandra Savatić, iz JUP „Plan“ i dodaje da je u Jevremovcu potrebno postaviti Spomen obeležje vojvodi Petru Bojoviću.
Našu pažnju je pobudilo vojvodino ime, koje je poznato istoričarima, ali je skrajnuto iz kolektivnog sećanja.
Petar Bojović (16.08.1858. ““ 19.01.1945.) je skoro čitav svoj životni vek proveo ratujući za otadžbinu. Po završetku srpsko-turskih ratova tokom kojih je bio u štabu Vrhovne komande, postao je vodnik baterije u Beogradu. Nakon srpsko-bugarskog rata bio je vodnik konjice, a zatim je položio ispit i dobio čin kapetana. Istovremeno je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Štaba Moravske divizije u Nišu, na kojoj je ostao pet godina. U Prvom balkanskom ratu, Bojović je bio načelnik Štaba Prve armije od oktobra 1912. godine. Istakao se tokom Kumanovske i Bitoljske bitke, posle kojih je dobio čin generala. Po okončanju Prvog balkanskog rata, na njegov predlog, a uz podršku vojvode Putnika, sklopljen je savez sa Grčkom, kao protivteža opasnosti koja je tada dolazila od Bugarske. U Drugom balkanskom ratu bio je načelnik Štaba Prve armije koja je odnela pobedu u bici na Bregalnici, a posle rata komandant trupa Novih oblasti na Kosovu i Makedoniji. U Prvom svetskom ratu je bio komandant Prve armije.
- Petar Bojović je učestvovao u Cerskoj operaciji, koja je počela 12,. a završena 24. avgusta. U toku završnih borbi za oslobođenje Šapca, general, komadant Prve armije, ranjen je u Jevremovcu, puščanim metkom u zglob leve noge, što znači da je bio u prvom streljačkom stroju, a što nije svojstveno visokim oficirima. On je to hteo da prikrije, pripretio je svom ađutantu da ne sme nikom da priča da je general ranjen. Međutim, rana se dala na zlo. S obzirom da više nije mogao da vodi Prvu armiju, Vrhovna komanda je za komandanta odredila generala Živojina Mišića, koji je bio poznat po svom ofanzivnom duhu i koji je izvojevao veliku pobedu u Kolubarskoj bici. Što se tiče vojvode, on je izlečen i jedno vreme je bio načelnik Generalštaba na Solunskom frontu. Vodio je Prvu armiju tako da je našu pešadiju teško mogla da stigne i francuska konjica. Imao je značajnu ulogu i u oslobađanju zemlje 1918. godine. Njegove jedinice su oslobodile Beograd, kaže za „Glas Podrinja“ itoričar Bogdan Sekendek, koji je ukazao na još jedan za istoriju našeg kraja značajan a malo kome poznat podatak - Kada su prvi put ušli u Šabac, na početku Cerske operacije, Austrougari su ispod Jevremovačke kose, na imanju apotekara Gašića, ubili su 56 srpskih nepokretnih ranjenika.
Ubijanje ranjenika predstavlja najveći zločin u istoriji ratova. Nalazimo da je podizanje Spomen crkve u Jevremovcu nešto o čemu bi trebalo razmisliti.
M. Filipović

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa