27. avgust 2015.27. avg 2015.
DIREKCIJA ZA POLjOPRIVREDU GRADA ŠAPCA POMAŽE POLjOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

MERE DAJU REZULTATE

Samo na području grada Šapca omogućeno besplatno veštačko osemenjavanje krava i krmača. Posebno značajan projekat pomoći pčelarima početnicima. ““Zahvaljujući dubinskim bunarima došlo do značajnog povećanja voćarske proizvodnje u Pocerini, navodi direktor Direkcije za poljoprivredu Vladimir Špegar
Direkcija za poljoprivredu grada Šapca ove godine je na raspolaganju imala duplo veći budžet nego prošle. Da bi to opravdali, napravljeno je 11 projekata čiji je cilj da unaprede proizvodnju i pomognu poljoprivrednim proizvođačima. Direktor Direkcije, Vladimir Špegar ističe da je tako samo na području Šapca omogućeno besplatno veštačko osemenjavanje i krava i krmača. Subvencije za goveda su stara mera, dok su za svinje uvedene ove godine.
-Još od ranije se po oteljenom teletu isplaćuje po 2.000 dinara, što praktično iznosi cenu veštačkog osemenjavanja. Time omogućavamo ljudima da dođu do boljeg rasnog sastava goveda. Na ovom području postoji tradicija u uzgoju svinja. Imamo dosta malih domaćinstava koja nisu u mogućnosti da imaju veliki broj grla, ali želim da im omogućimo da ona bar budu kvalitetna. Kasnije će i cena takvim prasadima i tovljenicima biti veća. Jedan od razloga što smo se odlučili na ovu meru je i taj što je u poslednje vreme sve izraženije da određeni broj poljoprivrednika gaji samo nerastove koji idu po selima i tako šire zarazne bolesti, navodi Vladimir Špegar.
Besplatno veštačko osemenjavanje svinja će vršiti „Veterinarska stanica“ Šabac, Veterinarska stanica „Mačva vet“ iz Štitara i „Evro lek“ Šabac, koji su kao konzorcijum pobedili na tenderu. Za tu namenu biće izdvojeno 12 miliona dinara.
Prema Špegarovim rečima, stočarska proizvodnja je u poslednje tri godine desetkovana i to zahvaljujući stalnim varijacijama u ceni, kako hrane, tako i grla i mleka. Ističe da se grad trudi da pomogne koliko može.
Sa velikim problemima susreli su se mali proizvođači mleka, jer gotovo niko više neće da otkupljuje manje od 20 litara dnevno. Takođe, ni cene nisu zadovoljavajuće, pa nema zarade zbog čega se smanjuje proizvodnja.
-Vrlo brzo ćemo postati zavisni od uvoza mleka i mlečnih proizvoda. Apelovali smo na Ministarstvo poljoprivrede da preduzmu neke mere. Nakon toga, određene stvari su učinjene, ali nismo još zadovoljni. Proizvodnja u stočarstvu se mora kvalitetno zaštititi, kaže Špegar.
Posebno je značajan projekat pomoći pčelarima početnicima koji je počeo pre nekoliko meseci. Interesovanje je bilo ogromno. Prijavilo se više od 260 onih koji su želeli da dobiju pet košnica sa rojevima od Direkcije i tako započnu svoju proizvodnju. Nakon anketiranja, obuke i testa, ovaj broj je, zbog ograničenih sredstava smanjen na 39. Vodilo se računa i o rodnoj zastupljenosti, pa je od ovog broja osam žena. Pet košnica je dobio i Karitas, koji ih je namenio osobama sa posebnim potrebama.
-Ukoliko u naredne tri godine utrostruče proizvodnju moći će da zadrže košnice, u suprotnom moraće da ih vrate ili da plate. Ideja je bila da ovim počnu da se bave ljudi koji to nikada nisu radili i da uvećaju broj košnica čime bi pomogli i voćarstvu i povrtarstvu. Takođe, za nekoliko godina moći će i da žive od toga i stvoriće se mogućnost za otvaranje jednog ili više radnih mesta, kaže Špegar i nada se da će dogodine za ovu namenu imati znatno veća sredstva.
Kao i prethodnih godina, Direkcija je i ove subvencionisala kopanje dubinskih bunara. Do sada je iskopano 34, ali s obzirom da nisu svi završeni ili nisu fakture još donete, očekuje se da ih do kraja godine bude najmanje 50. To je na nivou prethodnih nekoliko godina, Špegar ističe da će inistirati da se taj trend nastavi i dogodine.
-Zahvaljujući dubinskim bunarima došlo je do značajnog povećanja voćarske proizvodnje u Pocerini. Više puta je povećan broj hektara pod zasadima nekog voća. Ova mera je dala posebno dobre rezultate zajedno sa kreditiranjem zasada trešanja. Taj projekat je završen prošle godine, a ukupno je više od 200 hektara trešanja zasađeno na ovaj način. Prve su ove godine rodile, a sledeće godine možemo očekivati značajnije količine. Cene su bile dobre i sve trešnje sa ovog područja su prodate, navodi Špegar.
Direkcija je na početku sezone odvojila i 2,9 miliona dinara za nabavku 84 protivgradne rakete. Time su svih 24 stanice bile napunjene. Strelci su dejstvovali četiri puta i na kraju sezone štete gotovo i da ne postoje.
-Prilikom kupovine raketa konsultovali smo se sa Udruženjem voćara oko potreba za ovom vrstom zaštete zasada. Sada se vidi da je mera dala odlične rezultate. Protivgradnim strelcima je ove godine republika smanjila naknade. Grad će to nadoknaditi, kao znak zahvalanosti za dobro obavljen posao, rekao je Špegar.
Direkcija je apelovala na resorno Ministarstvo da pomogne poljoprivrednim proizvođačima zbog velike suše koja je ove godine pogodila Srbiju. Špegar navodi da su i “Srbijavode“ obaveštene da bi trebalo da nastave rad na kanalskoj mreži, Srednjemačvanskom prstenu, započetom pre tri godine.
-Pored nas rekama Savom i Drinom prolazi velika količina vode kada bi se usmerila u kanalsku mrežu postojala bi zaštita i od suše i od poplava. Ta mreža je delimično završena. Obezbeđene su i pumpe, međutim ne znamo zašto se ne postavljaju, pojašnjava Špegar i dodaje da ogovora za sada nema.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa