10. septembar 2015.10. sep 2015.
BRANISLAV BERIĆ DOKTOR VETERINARSKE MEDICINE IZ BOGATIĆA ANATOMSKIM ATLASOM DOMAĆIH ŽIVOTINjA, PRIBLIŽAVA VETERINARSKU NAUKU UČENICIMA

ZNANjE ZA BUDUĆNOST

Jedinstvena publikacija, prva ove vrste na srpskom jeziku, “Anatomski atlas domaćih životinja lokomotorni aparat i organologija”, autora Branislava Berića, doktora veterinarske medicine, nastavnika veterinarske grupe predmeta u Mačvanskoj srednjoj školi u Bogatiću , nastala je željom pisca da prirodne nauke, a pre svega veterinu, što jasnije i zanimljivije približi učenicima. Na ovaj način Mačvanska srednja škola u Bogatiću daje i svoj doprinos ukupnoj reformi srednjeg stručnog obrazovanja. Izazov je bio veći, jer je i sam autor bio učenik ove škole, a formirano ogledno odeljenje pokazalo se kao izuzetna potreba ove sredine.
Berić na početku razgovora za “Glas Podrinja”objašnjava razloge nastanka ovog nesvakidašnjeg naučnog dela.
- Ova publikacija je nastala kao rezultat obuke „kreiranja i izrada nastavnih materijala“ u organizaciji Programa reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Svoje iskustvo u obrazovanju sam primenio u realizaciji ove knjige, jer sam svestan postojanja ogromne praznine u ovoj oblasti kroz dostupnost adekvatne literature.
Anatomija životinja je bez sumnje jedna od najznačajnijih oblasti veterinarske medicine, osnovni preduslov za adekvatno razumevanje fiziologije, normalnog funkcionisanja organizma, i patologije, patoloških stanja, zbog čega je temelj u obrazovanju i veterinarskih tehničara i doktora veterinarske medicine. Ovako obimna materija se najlakše može naučiti uz pomoć slike i teksta, zbog čega je anatomski atlas uobičajena literatura za učenje anatomije u celom svetu.
Knjiga je štampana na kvalitetnom papiru, u tvrdom prošivenom povezu, upravo zbog čestog korišćenja, sa kvalitetnim ilustracijama, u formatu A4. Sadrži niz odabranih i sistematski složenih ilustracija iz poznatih topografskih anatomskih atlasa domaćih životinja, prof. Petera Popeskua.
Podeljena u tri tematske celine: uvodnog dela, koji objašnjava topografske termine i područja životinjskog tela, drugog dela, koji obrađuje lokomotorni aparat: osteologiju i miologiju, pojedine kosti i mišiće, i sindesmologiju, veze i zglobove na telu životinje i trećeg dela, koji obuhvata organologiju: pojedine organe i sisteme organa, počev od digestivnog trakta pa do centralnog nervnog sistema, kaže autor.
Sam sadržaj je usaglašen sa nastavnim planom i programom za nastavni predmet Anatomija i fiziologija, za učenike prvog razreda, ali se uspešno koristi i u nastavi svih stručnih predmeta, u sve četiri godine školovanja.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je ovaj udžbenik uvrstilo u Katalog odobrenih udžbenika, za srednje stručne škole počev od 2013. –2014. školske godine.
Publikacija je zamišljena kao vodič i putokaz za upoznavanje sa „azbukom struke“, anatomijom domaćih životinja, kao udžbenik za učenike i studente i kao podsetnik za kolege, doktore veterinarske medicine, na terenu, može se rezervisati kod izdavača, na mejl albavet.nvoŽgmail.com.
Ivan Lolić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa