8. jul 2010.8. jul 2010.
SUDBINA PRVE I JEDINE GRINFILD INVESTICIJE U ŠAPCU

STEČAJ ŠPANSKOG KAPITALA

Fabrika za preradu drveta investicija špansko ““ srpskog preduzeća “Evrolink“, vredna pet miliona evra, te 2002. godine bila je prvo direktno strano ulaganje u šabačkoj opštini. Danas i ulagač i druga firma sa španskim kapitalom “Emmsa Balkan“ su u stečaju, zbog višegodišnje blokade žiro računa
Prva i jedina grinfild investicija u šabačkoj opštini doživela je neslavnu sudbinu. Reč je o Fabrici za preradu drveta koja već dugo ne radi, a firme ulagači i vlasnici su u stečaju. Šta je uslovilo da jedan ambiciozan projekat sa stranim kapitalom doživi krah? Da li se nisu snašli u domaćim uslovima rada ili su pak birali nepouzdane partnere? Konačnu reč o svemu tome trebalo bi da da sud, kada će možda biti jasniji uzroci propasti prve direktne strane investicije u Šapcu.
Španska kompanija “Emmsa“ u Srbiju je stigla 2001. godine i osnovala preduzeće “Evrolink“ u Beogradu, gde je bila većinski vlasnik. Upravo ovo preduzeće će nekoliko meseci kasnije uložiti pet miliona evra u Fabriku drveta u okviru tadašnje Slobodne zone Šabac. Tadašnji direktor španske fabrike Željko Ivić je izjavio da je fabrika podignuta za pola godine i da raspolaže savremenom opremom. Rekao je još da zapošljava 200 ljudi, a da će proširenjem koje je u planu zaposliti još 300. Računalo se na izvoz od osam miliona evra u: Španiju, Nemačku, Češku, Italiju, Izrael i Kinu. Prvi čovek Pogona u Šapcu posebno je tada istakao razumevanje na koje su naišli kod lokalne vlasti i Zone.
Španska kompanija “Emmsa“ danas se sudi sa partnerima iz Srbije “Evrolinka“ i “Emmse Balkana“ kako bi, kako kaže njen sadašnji zastupnik, a tadašnji direktor „Slobodne zone“, Miloš Lukić, naplatila štetu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa