3. decembar 2015.3. dec 2015.
PREDAVANjE O ZAŠTITI OD SIDE

PREVENCIJA NAJVAŽNIJA

Rotari klub “Šabac” u OŠ “Nata Jeličić” je organizovao predavanje za učenike sedmih i osmih razreda, čija je tema bila zaštita od side. Predavanje je za pedesetak đaka održala dr Vera Rajić.
-Ceo mesec decembar posvećen je borbi protiv side. Najbolje je edukovati decu u ovom uzrastu da ne bi došli u prve seksualne kontakte sa osobama rizičnog ponašanja. Deca su bila veoma pažljiva i postavili su dosta pitanja, objasnila je dr Rajić.
Deci je navela primere iz svoje prakse ali ih uputila i u to da je u Zavodu za javno zdravlje testiranje besplatno i anonimno.
-Kada dođe do infekcije postoji prazan period kada virus ne može da se dijagnostikuje. Treba da prođe dva do tri meseca. Prevencija je najvažnija jer virus uništava imunitet, a ne leči se. Umire se od najobičnijih infekcija. Objasnila sam im da se prenosi preko krvi, zaraženom iglom, ali načešće polnim kontaktom, istakla je Vera Rajić.
Rotari klub planira da nastavi sa edukativnim predavanjima po školama, a u planu su predavanja o polnoprenosivim bolestima.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa