10. decembar 2015.10. dec 2015.
U ŠKOLI U DRAGINjU U TOKU SU RADOVI NA REKONSTRUKCIJI ELEKTRO-INSTALACIJA I SANITARNOG ČVORA

BEZBEDNOST I ZDRAVLjE UČENIKA NA PRVOM MESTU

Zahvaljujući Misiji OEBS u Srbiji u školskoj zgradi u Draginju, površine 1,5 hiljada kvadratnih metara, do kraja godine biće potpuno rekonstruisane dotrajale elektro-instalacije i sanitarni čvor. Đaci, njih preko 220 od prvog do osmog razreda, kao i zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi konačno će imati pristojne toalete i biti bezbedniji tokom boravka u školi.
Školska zgrada u Draginju građena je pre više od pola veka, od 1961.-1964. godine, kada je i počela sa radom.
- Školska zgrada je veoma stara, rađena je prema standardima koji su tada bili važeći i godinama nije bilo mogućnosti za neke ozbiljnije investicije. Ove godine imamo priliku da nešto više uradimo na samom objektu, da se renovira i na određeni način zgrada osavremeni, ali da se prevashodno doprinese bezbednosti učenika u ovom objektu što nam je i zakonska obaveza. Zgrada je zaista neuslovna. Mi smo već nekoliko godina unazad bezuspešno pokušavali da obezbedimo sredstva i ove godine nam je to pošlo za rukom - rekla je pomoćnik direktora OŠ “Mića Stanojlović” Dragana Đurić.
Prema njenim rečima, ovo je primer dobre prakse kako je moguće putem dobrih projekata i saradnje na lokalnom nivou doći do ozbiljnih investitora i obezbediti neophodna sredstva.
- Opština Koceljeva je podnela predlog projekta Misiji OEBS u Srbiji i na tom projektu partneri su bili osnovna škola i NVO Centar za razvoj demokratije Roma koji je odobren. Na taj način obezbeđeno je oko 20 hiljada evra za potpunu rekonstrukciju dotrajalih elektro-instalacija i isto toliko za rekonstrukciju sanitarnog čvora koji je bio u katastrofalnom stanju. Radovi su počeli početkom decembra meseca i očekujemo da će sve biti završeno do kraja godine. Poteškoće oko organizovanja nastave smo uspeli da rešimo uz podršku Školske uprave Valjevo i sve je u najboljem redu - izjavila je Đurić i dodala da je koceljevačka opština inicijator još jednog projekta.
- Reč je o sanaciji fiskulturne sale. Partneri su isti. Ugovor još nije potpisan ali mi očekujemo da će i to biti uskoro završeno. Naime, projekat je odobren ali to treba i formalno potvrditi. Nakon tih radova imaćemo jednu lepo sređenu osnovnu školu. Osim što ćemo imati udobnije i prijatnije mesto za boravak, imaćemo prvenstveno bezbednije mesto. Školama je veoma teško da do novca dođu ako pišu projekte sami. Kada imamo podršku lokalne samouprave, pa u ovom slučaju i nevladinog sektora, to je mnogo jednostavnije. Prošle godine je iz opštinskog budžeta iz sredstava koja su dodeljena školi, finansirana i zamena dotrajalog kotla za grejanje, a prošle sezone to je učinjeno i u školi u Donjem Crniljevu gde je došlo do havarije. Od velike je važnosti za nas što u lokalnoj samoupravi imamo podršku i nekog ko ozbiljno shvata obrazovanje- smatra pomoćnik direktora koceljevačke osnovne škole i ističe da, kada budu obezbeđena sredstva za zamenu unutrašnje stolarije, podova i dela nameštaja kao i urađena fasada pa i izolacija zbog energetske efikasnosti, možemo reći da je ovaj objekat potpuno obnovljen i osavremenjen.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa