22. jul 2010.22. jul 2010.
IZ NAŠE PROŠLOSTI

REDOV NAREĐUJE ĐENERALU

Veliki deo srpske vojske u Prvom svetskom ratu činili su seljaci i njihovi konji iz Mačve, a armijski đeneral Pantelija Jurišić rodom iz Crne Bare, bio je određen od Vrhovne komande da izvrši reorganizaciju tog elitnog dela vojske na Solunskom Frontu. On je izdavao svima naredbe, a njemu samo brat Milić, srpski redov
Konjica je vekovima bila najelitniji deo vojske svih carevina, kraljevina, republika, kneževina. Otišla je pred najezdom avijacije raketnog i nukelarnog oružja. Ali, konj kao najlepša životinja na ovoj planeti nije sasvim izbačen iz armijske službe. Koristi se za ono što je lepo za oko i dušu. Parade i smotre svih vojski sveta još uvek najlepše mogu da ukrase konji. Konjima se ogledala moć jedne zemlje, jednog kraja. Merilo se konjima bogatstvo.
U Kraljevini Srbiji konjaštvo je nazjrazvijenije bilo u ravnoj i bogatoj Mačvi. Dugo je bio običaj da vojnici iz ovog kraja budu zajedno sa konjima regrutovani. Nije država bila toliko moćna da na desetine hiljada konja odgaji i svakom mladiću kad stupi u vojsku da. Za Mačvanina je bio ponos kad pođe u vojsku i povede konja. Bila je to srpska aristokratija, kao lordovi u Engleskoj. I danas je konj u ovoj ravnici nešto uzvišeno. Doduše, malo je onih radnih. Ostaše samo galoperi. Oni čistokrvni za trke. I sećanja iz ratnih vremena kad su za slobodu ginuli i ljudi i konji.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa