Info

31. decembar 2015.31. dec 2015.
VEĆI GRADSKI BUDžET ZA SOCIJALNU ZAŠTITU

RAZVOJ NOVIH USLUGA

U odnosu na druge lokalne samouprave, socijalna zaštita na području Šapca se konstantno unapređuje, pa će tako u 2016. budžet za ove namene iznositi 84 miliona dinara, što je za 20 miliona više u odnosu na 2015.
Kada se izuzmu najveći gradovi u državi, Šabac ima najrazgranatiju mrežu lokalnih usluga iz oblasti socijalne zaštite. Pomaže se svima: žrtvama porodičnog nasilja, mladima, osobama sa posebnim potrebama, kao i starima i nemoćnim, kroz projekat Pomoć i nega u kući.
- Centar za socijalni rad ima široku paletu lokalnih usluga socijalne zaštite. To su privremeni smeštaj za žrtve porodičnog nasilja u Sigurnoj kući i „Kuća na pola puta“, odnosno stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju. Veoma je razvijeno socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, koje će naredne godine, sa otvaranjem objekta u ulici Zeke Buljubaše biti na još višem nivou. U Šapcu radi i Dnevni boravak za decu , omladinu i odrasla lica sa smetnjama u razvoju, Dnevni boravak za ostarela lica i služba Pomoć i nega u kući. Pored toga, postoje i Savetodavno-terapijske, pravne i usluge SOS telefona kao i smeštaj u Prihvatilište i Prihvatnu stanicu za decu i omladinu, odrasle i stare, kaže Tanja Mihailović, rukovodilac Službe za lokalna prava i usluge.
Centar za socijalni rad ima odličnu saradnju sa nevladinim sektorom i humanitarnim organizacijama, koja se najbolje vidi pri realizaciji projekta Pomoć i nega u kući. I iskustva korisnika to potvrđuju.
- Ova usluga je veoma značajna ljudima na seoskom području. Oni su prilično izolovani, a u izvesnom smislu i marginalizovani, kako zbog udaljenosti od grada, tako i zbog starosti i nemoći. Zbog toga im pomoć i nega u kući veoma znače. Naša i služba „Karitasa“ za pomoć i negu u kući u ovom momentu brinu o 350 korisnika na području grada, kaže naša sagovornica.
Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, gradski budžet za socijalnu zaštitu u 2016. biće za 20 miliona dinara veći u odnosu na 2015. godinu. Više novca omogućiće i nove usluge.
- Siguran sam da retko koji grad u Srbiji ima toliko brojne i kvalitetne lokalne usluge iz oblasti socijalne zaštite. Ponosni smo što Šabac, u odnosu na druge gradove, prednjači u ovoj oblasti. Budžet za socijalna davanja u 2016. godini iznosiće 84 miliona dinara, i za trećinu je veći u odnosu na prošlu godinu. Imaćemo i novu uslugu ličnog pratioca a omogući ćemo i sprovođenje projekta Rana obrazovna podrška koja će se ostvarivati i zahvaljujući senzornoj sobi koju je Ustanova za decu i mlade dobila prošle godine, navodi Milan Vasić, direktor Centra za socijalni rad.
Pomoć za sve
Ideja rukovodstva Centra za socijalni rad i osnivača je da, osim širenja paleta usluga socijalne politike, i dalje pomažu svim građanima kojima je pomoć neophodna. Kako kažu, u vreme velike krize potrebno je ulagati dodatne napore i, bar malo, popraviti položaj najugroženijih.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa