21. januar 2016.21. jan 2016.
IMA LI NADE ZA ROK MUZIKU U ŠAPCU

PLOVIMO NA TALASU KOJEG NEMA

“ Pravac kojem pripadamo sam nazvao “no njay”. Plovimo na talasu kojeg nema”, kaže vokal Elevena. “Rok muzika je na pustom ostrvu. Probijanje tu predstavlja čist entuzijazam”, ističe gitarista Elevena. “Ne vredi kukati! Samo što više svirati i raditi!” –optimističan je gitarista i vokal “Sprža”
U svetu disharmoničnih zvukova i prizemnog šarenila. U epohi slavljenja gluposti i besmisla. Ipak, postoji nada. Nada otelotvorena kroz izjavu gitariste i vokala šabačkog punk rock sastava “Sprž”: “Ne vredi kukati! Samo što više svirati i raditi! Stanje je katastrofalno, ali ne toliko da ne može biti bolje”.
Reči devetnaestogodišnjeg Tomislava Đuknića bi se mogle podvesti pod zavodljivi optimizam mladosti, ali samo kada bi se zanemarila činjenica da iza njega stoji već pola decenije muzičke “borbe”.U tom kontekstu one predstavljaju tanjušan snop svetlosti koje nas tera da stvari pogledamo iz drugog ugla, ili jednostavno: prestanemo da kukamo i počnemo da radimo na menjanju postojećeg stanja stavri. Samo vredni i istrajni u svojim naumima uspeju i da ih ostvare.
To najbolje svedoči primer grupe “Eleven” iz Šapca, koja je poslednjih meseci prošle godine provela pet nedelja na MTV listi, i postala poznata širom regiona.
- Da imam vremeplov i da mogu da se vratim dvadeset godina u nazad i kažem:”slušaj, bićeš u bendu i taj bend će biti pet nedelja na MTV listi, i bićete šesti”, sam sebi ne bih verovao – kaže vokal “Elevena” Zoran Kuzmanović.
Rok muzika na pustom ostrvu
No, sa i bez optimizma, biti rok muzičar ovih dana u Srbiji nije jednostavno opredeljenje. Ovo nije profesija od koje može da se živi, snimanje novog materijala je skup posao, a sponzore je sve teže naći. Kako navodi Milan Katanić, gitarista “Elevena”:”Rok muzika je na pustom ostrvu. Izopštena od strane sponzora. Probijanje tu predstavlja čist entuzijazam i neprekidnu borbu i ulaganja na početku i sredini…posle je valjda lakše.”
-Mora dosta da se radi da bi se uložilo u budućnost. Pravimo koncerte, sviramo gde god da nas pozovu kako bi skupili novac za snimanje novog materijala i angažovanje producenta-kaže Katanić.
-Ja sam pravac kojem pripadamo imenovao u “no njay”. Nemamo pravac, nemamo sponzore koji će nas podržati. Moramo da plovimo kako znamo na talasu kojeg nema- dodaje Kuzmanović.
-Treba dosta para, a rok je nekomercijalan. Bend ne može da snimi album, već jedva skrpi za jednu pesmu. Mi imamo sreće jer možemo da snimamo kod prijatelja – kaže Đuknić, predstavnik “Sprža”, benda koji upravo snima svoj prvi album.
Internet mogućnost i zamka
Zahvaljujući internet kanalu You tube, Eleven je postao poznat van granica regiona.
-Postavljanje spota na You tube je dosta pomoglo. Za pesmu “Plovim sad” je čulo više ljudi nego što sam ja mogao i da pretpostavim zahvaljujući internetu. Na neke svirke su nas zvali upravo zahvaljujući tim spotovima sa interneta, tako da je nama globalna mreža u svakom slučaju u karijeri pomogla –navodi Zoran.
-Internet je “mač sa dve oštrice”. Dobro je što muzika lakše dolazi do ljudi, a loše je što kad čovek snima album ima samo troškove nikakvu korist –objašnjava svoj stav Tomislav, sa čijim sastavom “Sprž” je šira srpska javnost imala priliku da se upozna preko Bunt Rok Mastersa - RTS takmičenja gde su se plasirali među 24 najbolja benda.
Ima dece koja ovo slušaju
Kada je reč o Šapcu, predstavnici mlađe generacije tvrde da u ovom gradu rok muzika ima budućnost. Dok je Eleven više angažovan u Beogradu, Novom Sadu, Subotici ali i u Šapcu imaju svoju vernu publiku.
-Poslednji veliki koncert u Šapcu nam je bio prilikom otvaranja novog trga. Meni je ovaj nastup bio jako bitan jer je bio najveći od kada sam ja u bendu- kaže Milan.
-Ima dece koja ovo slušaju, a ono što Šabac ima a drugi gradovi unutrašnjosti ne to su dva rok festivala: ŠLF i URM. Potom pojedini klubovi gde se neguje kvalitetan zvuk, kao što su “Baro” i “Zepelin”. Svirali smo i u Subotici i u Novom Sadu. Imamo publiku. Na početku smo morali da “smaramo” da bi nas angažovali a sada nas sami zovu - objašnjava Tomislav.
Budućnost šabačke scene
-Postoje veliki bendovi koji mogu da naprave velike koncerte. U Šapcu su najveći “Goblini” i nadam se da će “Sprž” da preuzme tu baklju. Siempre Peligroso je na top listi najboljih izdanja u 215. godini. Zbog svega toga se trudim da verujem da rok scena u Šapcu još postoji i da će biti još bendova- ističe Milan.
Umetnička solidarnost
-Kada smo ostali bez prostora za probe pomoć je došla od strane prijatelja iz umetničke grupe “Kombinart”. Marko Gavrilović nam je ustupio svoju kuću za vežbanje, uradio nam promo fotografije za prethodni album. Od koncerta u pozorištu smo zajedničkim snagama napravili pravi umetnički performans – kaže Milan Katanić.
T.Trifković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa