18. februar 2016.18. feb 2016.
TV PRAVA - NEPRESUŠNI IZVOR PRIHODA NAJJAČIH LIGA

Englezi bez premca

Ljubitelji fudbala se razlikuju po senzibilitetu, privrženosti različitim timovima, stilovima igre, fudbalerima, trenerima, te na osnovu ličnih afiniteta, rangiraju inostrane lige. Objektivni kriterijumi ne postoje, ali kada u današnjem svetu novca i ekonomskog imperativa, materijalno uzmemo kao ključni kriterijum hijerarhije, engleska Premijer liga je bez premca. Fudbal je odavno i biznis, čak šoubiznis
Nema popularnijeg nacionalnog takmičenja, a rukovodstvo lige to itekako ume da iskoristi, te vrtoglavi rast popularnosti prati i neverovatan rast cene TV prava za prenose mečeva sa ostrva. U odnosu na prethodne tri godine, cena TV prava što se Britanije tiče, viša je za čak 71 %. Pre tri godine, dva kupca (Skaj i BT sport) ukupno su izdvojili 4 milijarde i 164 miliona evra za sedam paketa prenosa, a sada blizu 7 milijardi evra, od čega će samo Skaj platiti Ligi 5,79 milijardi evra za pet paketa, a BT, za preostala dva, nešto manje od 1,33 milijarde.. Što se tiče teritorija van ostrva (prekomorskih, kako ih nazivaju u Engleskoj), objavljen je spisak nosilaca prava. Američka kompanija „IMG“ dala je najbolju ponudu za prava na teritoriju centralne i istočne Evrope, gde ubrajaju i Balkansko poluostrvo. Od trenutka potpisivanja ugovora, kompanija postaje vlasnik svih prava prenosa za tu teritoriju i raspisuje svoje uslove za prodaju. Kao i u prethodne tri godine, kanal „Sport klub“ bio je najkooperativniji što se prostora bivše Jugoslavije tiče.
Bi Bi Si (BBC) nedavno je objavio podatke prema kojima, samo od TV prava van granica Ujedinjenog kraljevstva, Premijer liga zarađuje više nego preostale najjače lige (nemačka, španska i italijanska od svih TV prava zajedno). Za trogodišnji paket, prihod PL sa inostranog područja, do 2019. godine, biće više od 3 milijarde evra, a poređenja radi, prvi paket, koji je trajao pet godina, na početku Premijer lige (1992 ““ 1997) doneo im je, sa istog prostora, „samo“ 53 miliona evra. Kada se posmatra Balkan, zarada engleske lige, u celini, je 7,86 miliona evra po sezoni. TV stanice dalekog istoka (pre svih Hong Kong i Malezija), kao i Skandinavije, najizdašniji su što se tiče prava prenosa za svoja područja i kod njih je rast konstantan i dramatičan u svakom ciklusu.
Tema TV prava predstavlja jednu od najznačajnijih u Nemačkoj. Iako je, prema podacima UEFA, po ukupnoj zaradi, Bundesliga odmah iz Premijer lige, kada se uporede samo dobici lige od TV prava, Primera (Španija) i Kalčo Serija A (Italija) bolje su pozicionirani. Do ove godine, u Nemačkoj, samo jedna kompanija je kupovala sva prava, a upravo nedostatak konkurencije „okrivljen“ je za manje prihode. Za razliku od njih, u Engleskoj, Italiji i Španiji, najmanje dva ili tri ponuđača (Španija), iz ciklusa u ciklus, vode „rat“ za prava prenosa, što donosi brži rast cene.
Ipak, iako su daleko iza Premijer lige i ostale „top“ lige mogu se pohvaliti višim cenama. Španska Primera („La liga“) izvojevala je 2,65 milijardi evra za naredne tri sezone (ovome treba dodati i iznose za prenose van Španije za koje će tek biti organizovana aukcija), Bundesliga će inkasirati oko 2,5 milijardi u istom periodu, što je manje od aktuelne cene prenosa Serije A (2015 ““ 2018) od 2,83 milijarde.
Upravo u ovom podatku i izdvojenom tekstu, krije se i odgovor na pitanja kako mnogi klubovi mogu da izdvoje ogromne iznose za određene fudbalere, iz sezone u sezonu, čak i kada izostanu rezultati. Kao što vidite, transfer najskupljeg igrača današnjice, Gareta Bejla, iz Totenhema u Real Madrid (oko 100 miliona evra), isplaćen je kroz 2/3 prihoda od TV prava u jednoj sezoni.
Možda brojke objašnjavaju i zašto se ljudi u Srbiji raduju uspesima, nekada Kjevo Verone, Hofenhajma, Vimbldona, Viljareala, a danas priželjkuju titulu Lestera.
Bogatstvo za sve klubove
Osim rukovodstvu lige, značajan deo sredstava od TV prava pripada i klubovima. Način preraspodele u najjačim ligama zahtevao bi poseban tekst, ali ono što je zajedničko da, od ove sezone, u sve četiri lige, deo sredstava se deli jednako svim prvoligašima, a deo je uslovljen plasmanom i brojem prenošenih utakmica jednog kluba. I u ovom parametru, apsolutni pobednici su premijerligaši. Poslednjeplasirani tim u sezoni 2016/2017. ispašće u Čempionšip, ali će i inkasirati minimum 99 miliona evra samo od televizijskih prava, što je četiri miliona više od šestoplasirane ekipe španske lige. Real Madrid i Barselona neprikosnoveni su po popularnosti u svetu i po zaradi u Španiji, ali će i oni, kroz televizijske prenose njihovih utakmica, zaraditi oko 6 miliona evra manje od narednog šampiona Engleske. Najbolji tim Italije bio bi, po zaradi, u Španiji treći, a u Engleskoj tek na sedmom ili osmom mestu.
Pokušali smo da saznamo koliko naše medijske kuće izdvajaju za prenose liga u Srbiji, ali nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im prosledili. Jedino što znamo, to je da, kao i u Evropi, najviše košta Premijer liga, potom sledi Kalčo, Primera i na kraju Bundes liga.
D. Blagojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa