25. februar 2016.25. feb 2016.
U SUSRET ROĐENDANU „BITEF TEATRA“

U SRPSKOM VERDENU

Povodom premijere predstave „Priča o vojniku“ beogradskog teatra koja će biti izvedena 4. marta prošlog četvrtka organizovan je celodnevni obilazak Šapca za beogradske novinare
Mesto susreta, kako je rečeno na konferenciji za novinare organizovanoj u sali „Cer“ Hotela „Sloboda“ prošlog četvrtka, nije izabrano slučajno. Šabac, grad stradalnik, tzv. srpski Verden, nikada se nije oporavio od gubitka koji je doživeo tokom Velikog rata, ali je sačuvao od zaborava sve ono za šta su se borili njegovi preci kako bi bio grad kakav danas jeste ““ slobodan, bogat istorijom i tradicijom, duhom koji ga čini neodoljivo šarmantnim mestom za život i posetu.
- Šabac je nama jako zanimljiv. Mi nismo prvi put ovde. Prethodno smo i naš festival najavili boraveći u Šapcu gde smo izuzetno dočekani. Ta neka saradnja „Bitef teatra“ i grada Šapca, „Bitef festivala“ i Turističke organizacije Šapca je na jednom izuzetno visokom nivou i nama je drago da možemo prestoničke novinare da dovedemo u grad koji ima i kulturu i tradiciju i koji se na neki način bori i brine da kultura, koja nam je nekako svima na margini, ipak opstaje i konstantno pokazuje neke svoje prave vrednosti. Drago nam je što smo ponovo u Šapcu i nadam se da će ovaj naš boravak najaviti uspešnu godinu „Bitef teatra“ ““ rekao je Miloš Martinović, direktor „Bitef teatra“.
„Priča o vojniku“ biće jedno prijatno iznenađenje u smislu onoga što se može videti na današnjoj plesnoj koreografskoj sceni. Sama činjenica da koreografiju potpisuje Gaj Vajcman, jedan od najznačajnijih evropskih koreografa ide u prilog vrhunskoj koreografiji i dobroj uigranosti i posvećenosti igrača.
- Neki razgovor o Prvom svetskom ratu nekako je zamro onog trenutka kada je obeleženo sto godina od početka tog tragičnog rata koji je mnogo tragičniji nego što mi to možda danas zamišljamo. Mislim da je važno danas biti ovde jer smatram da je 1916. bila jedna od najstrašnijih ratnih godina u dvadesetom veku. Možda strašnija od nekih godina iz Drugog svetskog rata jer je tada rat sa fronta sišao u grad i selo, došao do pragova kuća i u porodice, počeli su da se vraćaju ranjenici, žene su ostajale bez muževa, deca bez roditelja. Naprosto, tu vrstu patnje o kojoj istorija vrlo često ne vodi računa jer se bavi egzaktnim stvarima i tačnim datumima i događajima mi želimo i na ovaj način da prikažemo kroz našu predstavu, a i dolaskom ovde da ukažemo da je Šabac jedan od tih gradova stradalnika ““dodao je Martinović.
U saradnji sa Turističkom organizacijom Šapca i Hotelom „Sloboda“ novinari su imali priliku da čuju priču o dugoj tradiciji održavanja konjičkih trka na Hipodromu, uživaju u šetnji tokom obilaska centra grada, posete Novu stalnu postavku „Šabački vremeplov ““ baština za budućnost“ Narodnog muzeja, pogledaju premijeru filma „Put u rat“ austrijskog reditelja i urednika ORF Roberta Gokla u Šabačkom pozorištu.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa