24. mart 2016.24. mar 2016.
OPŠTINA VLADIMIRCI: POPLAVE UZELE VELIKI DANAK

DOBRAVA POPLAVILA 10.000 HEKTARA

Retko ko se seća da je reka Dobrava u martu mesecu imala takav polavni talas. Istina nebranjenog dela ali to ne umanjuje štetu koja je ovaj put po rečima predsednika opštine i komandanta štaba za vanredne situacije prešla granice koju ni najveći pesimisti nisu očekivali.
- Ako kažem da je u dvadeset kilometara toka sklonom poplavama oko 10.000 hektara zemlje pod vodom sve je jasno. Slikovito to je dužina od 20 kilometara toka Dobrave i prosečna širina od oko 500 metara. I njive i livade i povrtarska proizvodnja pretrpeće ogromne štete a, tek je mart. To opet aktuelizuje akumulaciju u selu Vukošić koja bi podsećam mogla da primi 20 miliona kubika vode i ovakve slike stavi u zaborav. Imamo obećanja sa vrha države da će se to realizovati jer ovako neće moći da se izdrži. Kako je reč o reci koja leti često presuši eto akumulacije da pomogne kod zalivanja, i narodski svi zadovoljni, u trenu kaže komandant kriznog štaba.
Preostali bujični tokovi su bili mirniji i ostali u koritu, i jedino je u Beljinu branjena jedna porodica ali se nije morala iseliti. I dalje se strahuje od svake kiše, jer besane noći su mora koja decenijama iz Pocerine donosi ogromne količine vode.
Trba istaći da je štab 24 sata dnevno bio mobilan da pritekne i zaštiti džakovima sa peskom ali protiv Dobrave se nije moglo. Drugog rešenje osim akumulacije tvrde svi naprosto nema.
Poplavljeni su i povrtari od Riđaka preko Kujavice i tako redom. Kraj koji je donosio uvek pristojnu zaradu ostaje bez uloženog i strahuje od novih poplava dok se problem ne reši. Ovaj put sreća je da su manji bujični tokovi ostali u koritu.
U selu Vukošić po decenijskoj navici najugroženiji je dom Miloša Budakovića koji je i ove godine imao vodu u pomoćnim objektima i obilje stvari i traktor je morao izvesti na sigurno. Skromni domaćin samo uzdahuje.
- Od deteta pamtim poplave, sada sve teže podnosim a kako mi je i zemlja uz Dobravu teško da će biti setve i ostalih poslova. Zna Dobrava i da uđe u moju kuću jer dostigne visinu i preko tri metra, vidno potresen kaže Budaković.
Komšije su pritekle da pomognu a Mikan Kuzmanović dodaje.
- Teško je i retko ko misli da nam trajno pomogne. Kao što vidite ovo je prava katastrofa i ove godine prihoda sa ovih njiva nema. Dokle to niko ne zna a mi ostajemo samo da gledamo u nebo i molimo se Bogu.
Tužna slika stvarnosti koja se zna i više puta godišnje ponoviti. Tako je bilo i na drugim mestima.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa