24. mart 2016.24. mar 2016.
GRAD PLANIRA DA KORISTI NOVE ENERGENTE

BIOMASA SRPSKA NAFTA

Za nešto više od godinu dana Šabac bi mogao da dobije toplanu na biomasu. Korišćenjem ovog energenta stvaraju se uslovi za najniže cene daljinskog grejanja i za zaradu poljoprivrednih proizvođača
U Evropskoj uniji lokalne samouprave već decenijama koriste obnovljive izvore energije. I Šabac ima ozbiljne planove u ovoj oblasti, pošto je u narednom periodu planirana izgradnja toplane na biomasu. Iskustvo austrijskog okruga Gising u korišćenju ovog energenta, predstavljeno je u utorak u šabačkom Centru za stručno usavršavanje.
- Gising koristi biomasu od 1996. godine. Izgradnja postrojenja finansirana je kroz model javno-privatnog partnerstva, a korist su osetili svi stanovnici našeg okruga. Umesto da plaćaju novac za naftne derivate, oni danas zarađuju od prodaje žetvenih ostataka. Biomasu koristimo za proizvodnju toplotne i električne energije, kao i za proizvodnju biogasa. Korist je višestruka, poljoprivrednici zarađuju, a građani i privreda imaju znatno niže troškove, objasnio je Kristijan Dočekal, predstavnik austrijskog grada Gisinga.
Šabac je spreman da realizuje projekte iz oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije potvrđeno je i učešćem našeg grada u programu Horizont 2020, koji je počeo 1. januara ove godine. Iskustva drugih gradova u korišćenju biomase su dragocena.
- Postojeći količine otpada sa njiva su više nego dovoljne da se čitav grad greje na biomasu. Gradska uprava će pružiti logističku pomoć u smislu edukacije, transfera znanja, primene savremenih tehnologija, kao i pristupu finansijskim instrumentima predviđenim za ovu vrstu projekata. Razvoj sektora obnovljive energije na lokalnom nivou, logistika snabdevanja biomasom i razvoj tržišta energetskih usluga generisaće potrebu za novim radnim mestima. Niža cena energije odraziće se i na smanjenje troškova poslovanja privatnog sektora u najširem smislu i podizanje opšte konkurentnosti privrede, što će na kraju generalno dovesti do rasta privrednih aktivnosti na teritoriji grada, rekao je Slobodan Jerotić, gradski menadžer za energetiku.
Korišćenje biomase omogućiće profit poljoprivrednim proizvođačima i najjeftinije cene daljinskog grejanja u Srbiji.
- Naš plan je da u Šapcu obezbedimo najjeftinije grejanje u Srbiji i izgradimo toplanu na biomasu, koja će koristiti isključivo ostatke sa njiva naših poljoprivrednika. To znači i zaradu za naše poljoprivrednike. Na taj način, učinićemo naš sistem grejanja ekonomski i energetski nezavisnim od svih drugih, a novac će ostati u našem kraju. Moja politika i politika mog tima je da naši građani zarade više, tako što će naše selo grejati naš grad, naveo je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa