24. mart 2016.24. mar 2016.
VESTI

ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE VLADE ARSIĆA

U Biblioteci „Milovan Glišić“ u Ljuboviji u ponedeljak, 21. marta predstavljena je knjiga „Kad zvona zaneme“ novinara i pisca Vlade Arsića iz Beograda. Roman kroz priču Andrije Srećkovića, nekadašnjeg lekara valjevske bolnice, i niz drugih likova, oslikava tragični period velike epidemije 1914.-1915. godine kada je Valjevo bilo „grad bolnica“ a Srbija „zemlja smrti“. O najnovijem romanu koji se čita u dahu, i koji se može naći u ljubovijskoj biblioteci pored autora Vlade Arsića govorili su dr Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja iz Valjeva i Milojko Ivanović, direktor Biblioteke „Milovan Glišić“ iz Ljubovije.
IzloŽba o valjevskoj bolnici
U galeriji Biblioteke „Milovan Glišić“ u Ljuboviji otvorena je izložba „Valjevo 1914-1915 grad bolnica“ Narodnog muzeja iz Valjeva. Na 24 panoa predstavljeno je teško vreme u kome se našla Srbija krajem 1914. i u prvoj polovini 1915. godine kada je zavladala epidemija dizenterije, rekurensa, trbušnog i pegavog tifusa. O izložbi je govorio dr Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja iz Valjeva koji je i autor izložbe sa Draganom Lazarević Ilić.
PREMIJERA PREDSTAVE „RODOLjUPCI“
U nedelju 3. aprila članovi „Soko teatra“ iz Ljubovije izvešće premijerno predstavu „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića a u režiji Branka Popovića iz Užica. Predstava “«Rodoljupci»“ je politička komedija, u kojoj svaki grad ima svog Žutilovića, Šerbulića i Smrdića. Premijera će se održati u sali bioskopa, početak je zakazan za 19 časova, a karte se u pretprodaji mogu naći po ceni od 150,00 dinara. Ova predstava je i humanitarnog karaktera, deo prihoda namenjen je socijalno ugroženoj porodici iz Ljubovije. Više informacija možete dobiti na telefone 064/4855616 i 064/4919139.
IzloŽba „Kad se dete rodi“
U Galeriji Biblioteke „Milovan Glišić“ u Ljuboviji u ponedeljak, 28. marta, otvorena je izložba „Kad se dete rodi“ Narodne biblioteke „Osečina“ iz Osečine. Na panoima izložbe prikazani su narodni običaji o rođenju deteta, a izložba sadrži i predmete vezane za odgajanje dece (kolevka, dubak, lutke itd).
- Izložba je nastala kao rezultat istraživanja u okviru projekta „Uloga prela u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa osečinskog kraja“. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a veliku pomoć u realizaciji pružila nam je Gordana Pajić, etnolog ““ muzejski savetnik Narodnog muzeja u Valjevu- istakla je, otvarajući izložbu, Ana Ivković, direktorka Narodne biblioteke „Osečina“.
Otvaranje izložbe pesmom su ulepšala deca iz Predškolske ustanove „Poletarac“ a stihove iz pesme „Rađanje deteta“ Desanke Maksimović govorila je Milica Momić, učenica osmog razreda OŠ „Petar Vragolić“ iz Ljubovije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa