9. septembar 2010.9. sep 2010.
HRVATI OPET PALI U ZADNjI ČAS

ALEKSANDAR VELIKI SRUŠIO “ŠAHOVNIČARE“

Košarkaši Srbije posle dramatične završnice pogotkom Rašića s linije slobodnih bacanja savladali Hrvatsku i plasirali se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Turskoj
Istorija se ponavlja! Ne može bez drame. Mnogo teže nego što se očekivalo. Heroj pobede ponovo Aleksandar. Ovoga puta umesto Đorđevića, Rašić. Sjajni bek postigao je poslednja četiri poena za Srbiju i u prvoj elminacionoj utakmici poslao Hrvate kući!
Dobar u igri kod rezultata 72:70 za Hrvatsku, siguran u sebe, Šapčanin Aleksandar Rašić, izigrao odbranu Hrvatske i izjednačio rezultat, a zatim četiri sekunde pre kraja krenuo u prodor pri čemu je fauliran od strane Bogdanovića. U stilu velikog majstora, hladnokrvan, nije razočarao naciju koja je očekivala pobedu. Pogodio je prvo slobodno bacanje, a drugo namerno promašio. Hrvati za tu jednu preostalu sekundu nisu loptu ni dobacili do koša. Sin uspešnog rukometaša “Metaloplastike“ Đorđa Rašića, Aleksandar svojom igrom za reprezentaciju potvrđuje porodičnu tradiciju.
Srbija je odlično otvorila utakmicu, poenima Krstića i Bjelića. Naša selekcija je mnogo grešila, pokušaji da brzom igrom “razbiju“ odbranu Hrvata nisu dali očekivan rezultat. Hrvati su posle prve četvrtine imali maksimalnih plus osam (27:19). Ulaskom Tepića igra Srbije je postala raznovrsnija. U 17. minutu Srbija je izjednačila na 29:29. Hrvati su sjajno čuvali Teodosića, koji je prvi i jedini koš na meču postigao u poslednjem minutu trećeg perioda. Njegovom trojkom “Orlovi“ su poveli 52:50. Hrvati se nisu predavali. Meč je rešen u penal završnici. Nadmetali su se Rašić sa jedne i Popović sa druge strane. Ovo je bila treća pobeda naše reprezentacije nad Hrvatima. Prva je ostvarena 1997. na EP u Francuskoj trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi utakmice, a “plavi“ su bili bolji i četiri godine kasnije na šampionatu Starog kontinenta, baš u Istanbulu.
Naša reprezentacija juče 08. septembra odigrala je utakmicu protiv Španije (Evropskog i Svetskog prvaka) ali ishod meča nismo mogli da ispratimo jer je u tom momentu “Glas Podrinja“ bio u procesu štampe. Navijali smo za pobedu “Orlova“!!! Selektor Ivković se medijima obratio rečima: “U sredu, u meču sa Španijom, videćemo na kom je nivou trenutno ovaj naš tim. Na prvom mestu moramo da znamo sa kim igramo. Španija je zvanično svetski i evropski prvak...
Da li Srbija ulazi rasterećenija u meč sa Španijom s“™obzirom da igra sa aktuelnim svetskim i evropskim prvakom pitali smo gospodina Milovana Stepandića, i kakav ishod očekuje?
- Naša reprezentacija svaku utakmicu ide na pobedu bez obzira sa kim igra. Treba napomenuti da Španija igra bez Gasola i Kalderona, dva bitna igrača za njihovu igru. Šansu za nas vidim da prebacimo igru pod tablu gde je Krstić bolji od španskih centara. Savanović i Veličković su brži od Garbahose. Španska spoljna linija je brža od naše. Mislim da će biti teško da ih zaustavimo. Povoljna okolnost je što Riki Rubio veoma slabo igra na ovom prvenstvu i vidim šansu u pozicionoj igri i u malom rezultatu. U jurnjavi i igri na veliki rezultat šanse su nam znatno manje, za “Glas Podrinja“ istakao je košarkaški trener, Šapčanin, Milovan Stepandić - Stepi, dokazan i priznat u košarkaškoj eliti zahvaljujući postignutim rezultatima.
VODIO IH STEPANDIĆ
Za neka od imena koja danas pronose slavu nacionalnog tima na Mundobasketu 2010. u Turskoj, treba napomenuti da su igrali u klubovima gde ih je vodio Milovan Stepandić. To su: Raduljica, Savanović, Teodosić, Paunić, Rašić (pozajmljen od FMP-a “Borcu“ iz Čačka). Savanović je iz “Železnika“ otpisan. Došao je u “Borac“ iz Čačka i posle dobrih igara FMP ga vraća u Beograd odakle stiže do reprezentacije i sada igra u inostranstvu. Oni danas čine kostur naše reprezentacije.
HRVATSKI MEDIJI
Zanimljivo je kako su hrvatski mediji preneli dramatičnu završnicu na svojoj nacionalnoj televiziji. Naime kada je već bilo jasno da će Srbija u četvrt finale SP, poznati voditelj počeo je sa kuknjavom: “Nemojte nam to raditi“, spominjući i prokletstvo, ali se posebno ističe rečenica “Ne možemo ništa za jednu sekundu, to mogu samo Srbi“!!!
U Hrvatskoj su mediji složni: “Imali smo Srbe u šaci“! Meč sa Srbijom u osmini finala bio je najbolji koji su “vatreni“ odigrali na Mundobasketu, pa je i tuga zbog eliminacije i povratka kući utoliko veća.
“Jutarnji list“ je u tekstu pod naslovom “Srbija u poslednjoj sekundi zatvorila Hrvatskoj vrata četvrtfinala SP-a!“ ““ naglasio da je sigurna Rašićeva ruka sa linije penala odnela prevagu u neizvesnom meču.

Slobodan M. Teodorović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa