14. april 2016.14. apr 2016.
KOCELjEVA

NA LOKALU TRI LISTE

Na predstojećim lokalnim izborima punoletni građani opštine Koceljeva biraće između tri liste. Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću nalazi se SNS, broj dva je koalicija okupljena oko SPS dok su Dveri na trećoj poziciji
Prema rečima lidera naprednjaka u Koceljevi, dugogodišnjeg predsednika ove opštine, a potom narodnog poslanika u republičkom parlamentu Veroljuba Matića, ukoliko ova stranka dobije poverenje građana uslediće nastavak započetog iz prethodnog mandata, odnosno iz prethodnih mandata još od 2004. godine.
- To se pokazalo kao jedino ispravno. Mi tu politiku sprovodimo 12 godina, a to je nastavak razvoja privrede, razvoja infrastrukture kako one vezane za privredu tako i one koja je vezana za građane i podizanje standarda življenja, kao i razvoj poljoprivrede u kojoj ćemo sigurno akcenat stavljati na grane koje imaju perspektivu a to su voćarstvo i stočarstvo - istakao je nosilac liste Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje.
On je još jednom podsetio da je privreda prioritet svih prioriteta jer od nje svi živimo i ocenio da koceljevačka privreda dobro funkcioniše.
- U mnogim sredinama se dešava da postojeća privreda tone a dolaze neki novi investitori i na kraju se sve to izjednači i dolazi na isto. Kod nas je postojeća privreda održiva a nova se dodaje tako da mi povećavamo kapacitet ukupne privrede. Naša privreda se, gledajući neposrednu okolinu, pokazuje kao jedna od najboljih a to je vidljivo i u jednom statističkom podatku koji kaže da su plate na teritoriji opštine Koceljeva u januaru mesecu najveći u Mačvanskom okrugu što nije prvi put - napominje Matić i dodaje da je to proizvod dobrog rada privrede.
- Kada se napravi paralela sa nekim prethodnim godinama ili upoređujući 2012. sa 2016., vidi se ogromna razlika posebno u infrastrukturnom delu, počev od putne mreže, uličnog sistema, jer zaista je mnogo urađeno. Takođe što se tiče vodosnabdevanja mnogo je urađeno, radimo nove bunare, dosta je vodovod proširen i dalje će se raditi na širenju vodosnabdevanja na teritoriji opštine. Značajne su investicije u elektrosnabdevanju jer smo od 90-95 odsto teritorije pokrili kvalitetnom strujom. Ulagalo se i u kanalizacionu mrežu, javnu rasvetu, u oblast telekomunikacija. Urađen je optički kabl u Draginju, Koceljevi, Kamenici, Donjem Crniljevu i završavaju se radovi u Svileuvi. Radili smo, radimo i radićemo u svim oblastima. Ono što je sigurno najkrupniji zalogaj u narednom periodu jeste rešavanje vodotokova kako bismo sprečili izlivanje reka i plavljenje naselja. Siguran sam da ćemo realizacijom određenih projekata i ovaj problem rešiti. Dela su iza nas i nema praznih priča. Znači građani ovoga puta ne biraju uslovno rečeno nas, već praktično sebi biraju bolju budućnost. Zato je najbolje za građane ove opštine, bez obzira na određene primedbe, da zokruže i na opštinskom i na republičkom listiću broj jedan- poručio je Matić.
Prema rečima nosioca liste Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS), Srpski pokret obnove (SPO)- dr Čedomir Janković, socijalisti su na ovim izborima širom otvorili vrata za sve one, kako je rekao uslovno male stranke koje se sistematski urušavaju na opštinskom nivou već godinama i preti im situacija da potpuno nestanu sa političke scene.
- Mi na ove izbore idemo sa Jedinstvenom Srbijom kao prirodnim saveznikom na republičkom nivou, SPO i sa SRS jer su oni sami procenili da neće biti u situaciji da prikupe dovoljno potpisa i da se kandiduju za ove izbore usled vrlo napete atmosfere koja vlada u opštini. Naš prvi zadatak će biti da kada osvojimo vlast relaksiramo političku scenu u opštini. Mi nismo kritizeri vlasti po svaku cenu i spremni smo da kažemo da ima dobrih stvari koje su do sada urađene, ali isto tako je bilo i loših stvari. Što se tiče našeg akcionog plana on sadrži deset tačaka i podložan je promenama u smislu proširenja aktivnosti - izjavio je Čedomir Janković.
Za socijaliste u koceljevačkoj opštini glavni fokus je na poljoprivredi.
- Smatramo da je ovo poljoprivredna opština i da poljoprivredu treba podržati i od strane opštine. Jedan od naših zadataka je i otvaranje zadruge pod pokroviteljstvom opštine gde će naš seljak moći da plasira svoje proizvode po pristojnim cenama i sa garancijama da će mu roba biti plaćena. Imamo ambiciju da se otvori i jedna sabirna mlekara za stočare, takođe pod patronatom opštine. Pomoć seljaku će se ogledati i kroz to da opština subvencioniše veštačko osemenjavanje zbog popravljanja rasnog sastava - kaže Janković i ističe da je neophodno poboljšati socijalnu zaštitu.
- Imamo plan da sve nezaposlene trudnice u prvih godinu dana primaju određenu socijalnu pomoć i da im se prioritetno nađe radno mesto po isteku trudničkog staža. Deca iz socijalno ugroženih kategorija prilikom polaska u školu će dobiti novčanu pomoć i trudićemo se da deca imaju besplatan prevoz, udžbenike i sve što je preduslov da dete sutra kapitalizuje svoj potencijal kroz fakultete i da se vrati u ovu opštinu, jer je neverovatno da veći deo kadra dolazi sa strane kao da mi nemamo naše kadrove - smatra nosilac liste socijalista u Koceljevi i dodaje da komunalno održavanje mora da traje tokom cele godine.
- Priključci za vodu, struju i kanalizaciju moraju da budu besplatni jer je to normalna stvar. Kada komunalno preduzeće nekome priključi vodu on postaje korisnik njihovih usluga i on to plaća. Dakle preduzeća stvaraju sebi uslove da od nas zarađuju i to je potpuno normalna stvar u svetu. Prvi asfalt je u svetu postavljen 1904. godine i mi danas, posle 112 godina, pričamo o tome kao da je svemirski brod, a nije - ocenio je Janković i poručio da para ima dovoljno ali je potrebna bolja preraspodela.
Za Pokret Dveri u Koceljevi ključan je, kako su istakli, domaćinski dogovor opštinske vlasti i mesnih zajednica.
- Mesne zajednice više ne bi funkcionisale po današnjem principu udvorički, već domaćinski, kako i dolikuje jednom domaćinu. U MZ bi se formirao tim koji bi radio na infrastrukturi i sa tim planovima bi došli u opštinu na dalji dogovor oko realizacije njihovih zahteva. Ne bi dozvolili da se opštinska vlast pita i odlučuje po principu političke obojenosti jer rad opštinske vlasti treba da bude u službi naroda a ne političkog marketinga - poručio je prvi na listi Dveri Zoran Mićić.
I za Dveri je poljoprivreda jedna od gorućih pitanja i poručuju da će, kada se budu pitali na republičkom nivou i u lokalnoj vlasti, vratiti sjaj poljoprivredniku tako što će formirati agrarnu banku Srbije koja bi imala zadatak da ulaže u domaću proizvodnju i zapošljavanje.
- Donećemo i novi zakon o agrarnoj reformi, zaštititi domaće proizvođače uvođenjem carinskih mera za pojedine proizvode iz EU, potpisati strateški ugovor sa Rusijom o dugoročnom izvozu naših proizvoda, podićićemo nove kombinate, izdvajaćemo pet odsto za poljoprivredu iz lokalnog budžeta. Napravićemo naše domaće hladnjače i fabrike za proizvodnju voća i povrća, a ne prodavati stranim firmama. Isplata subvencija biće započeta pre početka poljoprivredne sezone. Pri opštini ćemo imati stručnjaka za poljoprivredu koji će biti stalno u funkciji poljoprivrednika i pomoći u iznalaženju rešenja za koji bude bilo potrebe, tako da naš poljoprivrednik neće lutati od vrata do vrata da bi dobio potrebne informacije. Nećemo dozvoliti da bude neoverenih knjižica jer svako ima pravo da se leči. Ispitaćemo ko, kako i zbog čega prima dečje dodatke, socijalnu pomoć i stipendije u našoj opštini jer samo tako možemo doći do socijalne pravde. Pomagaćemo finansijski trudnice. Nećemo dozvoliti da niko bude siromašan i socijalno ugrožen jer svako ima pravo na lep život - izjavio je Mićić i obećao rad zdravstvenih ambulanti u selima dva puta nedeljno kao i obavezan dolazak lekara specijalista za pregled građana.
- Uradili bi dečje parkove, sportska igrališta, vratili bioskopske sale u funkciju kako dolikuje jednom gradu jer i naša deca zaslužuju da odgledaju kvalitetan film, pozorišne predstave, kao i takmičenje folklornih sekcija - rekao je nosilaca liste Dveri.
Nećemo dozvoliti da niko bude siromašan i socijalno ugrožen jer svako ima pravo na lep život - izjavio je Mićić.
Naša privreda se, gledajući neposrednu okolinu, pokazuje kao jedna od najboljih a to je vidljivo i u jednom statističkom podatku koji kaže da su plate na teritoriji opštine Koceljeva u januaru mesecu najveće u Mačvanskom okrugu što nije prvi put - napominje Matić.
Mi nismo kritizeri vlasti po svaku cenu i spremni smo da kažemo da ima dobrih stvari koje su do sada urađene, ali isto tako je bilo i loših stvari. Što se tiče našeg akcionog plana on sadrži deset tačaka i podložan je promenama u smislu proširenja aktivnosti - izjavio je Janković.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa