21. april 2016.21. apr 2016.
APEL ODELjENjA ZA VANREDNE SITUACIJE

NE PALITE TRAVU I NISKO RASTINjE

Zakonom o zaštiti od požara („Sl.glasnik RS br. 111/09) je zabranjeno spaljivanje ostataka, strnih useva, smeća i biljnih ostataka.
Sektor za vanredne situacije - Odeljenje u Šapcu, apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, na obradivim površinama, u šumama i u blizini šuma, zbog izazivanja opasnosti po bezbednost građana i imovinu.
Mole se građani, da ukoliko primete, da neko pali travu i nisko rastinje ili primete već postojeći požar na otvorenom, odmah obaveste najbližu VSJ na tel. 193, PS na tel. 192 ili Operativni centar na tel. 1985 kako bi se sprečilo dalje širenje požara.
Ističemo da je u Srbiji, od posledica produkata sagorevanja i širenja požara usled paljenja ostataka na otvorenom, prošle godine, više osoba izgubilo život ili bilo lakše ili teže povređeno, dok je materijalna šteta velika i teško je procenjiva.
Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i neposrednoj blizini šume i spaljivanje strnih useva, smeća na otvorenom i biljnih ostataka, kao i da su za nepoštovanje ove odredbe, Zakonom predviđene visoke novčane kazne: za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara a za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.
Izazivanje požara predstavlja opasnost po život i imovinu građana, regulisano je članom 278 grupa krivičnih dela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine Krivičnog zakonika Republike Srbije. Za izazivanje opšte opasnosti za počinioce su predviđene visoke kazne: od 6 meseci do 5 godina zatvora.
Odeljenje za vanredne situacije u Ш

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa