5. maj 2016.5. maj 2016.
IZLOŽBA “OBASJANOST NEVIDLjIVOG“

SVEĆA U KORENU SRPSKOG BIĆA

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra, u utorak je otvorena izložba pod nazivom “Obasjanost nevidljivog, sveće u verovanjima i običajima u Jadru“ autorke Ane Čugurović, magistra etnologije.
- Sveća mnogo znači našim ljudima na svim životnim raskršćima i izborima. One su deo svih važnih događaja u životu pojedinca, kao što su krštenje, svadba, smrt, ali su prisutne i u svim bitnim periodima godine, pre svega u zimskom periodu, kada je svetlost najmanja i u proleće, kad je svetlost najpotrebnija biljkama, pre svega. Pale ih pčelari i ratari, postoje sveće koje su karakteristične za neke oblasti rada, na primer, za vodenicu. Sve to govori koliko je sveća duboku ukorenjena u biću našeg naroda, rekla je autorka na otvaranju izložbe.
Postavci, na kojoj su izloženi dizajnirani tekstovi o svećama u verovanjima i običajima u Jadru, prisustvovali su i učenici iz Ekonomske škole.
- U ovom ciklusu, Kulturni centar ima veoma interesantan program. S obzirom da se poklapa sa planom i programom druge godine kojoj predajem, ali i sa nekim našim istraživanjima, redovno dovodim učenike, kaže profesorka srpskog jezika i književnosti Daniela Berić Damnjanović.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa