12. maj 2016.12. maj 2016.
SLOBODAN NIKOLIĆ, PREDSEDNIK RUSKE STRANKE

NA LOKALU MOGLO BOLjE

Ruska stranka zadovoljna je rezultatom koji je postigla na parlamentarnim izborima, ali ne i lokalnim u Šapcu.
Najviše glasova je osvojila u Požarevcu i Kragujevcu gde će imati predstavnike u lokalnim skupštinama, kao i u Subotici, Kuli, Nišu, Prokuplju, Lapovu, Velikom Gradištu, Obrenovcu.
Predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić podsetio je da je ta stranka imala mandat u Šapcu, 13 sati po zatvaranju biračkih mesta.
- Odjednom, u deset sati, stigao je neki zapisnik sa jednog biračkog mesta na koje je SPS osvojio 50 glasova, a potrebno im je bilo 35 da bi prešli cenzus. Mi smo onda izgubili taj mandat, a samo tri dana kasnije, deo liste SPS iz Jedinstvene Srbije napustio je ili je isteran iz stranke, i sa dva mandata priklonio se vladajućoj većini u lokalnom parlamentu. Smatramo da se radilo o nekoj matematici i pošto smo mala stranka, nismo imali predstavnike u Gradskoj izbornoj komisiji, nismo mogli ni da intervenišemo ““ istakao je Nikolić.
Kada je reč o parlametarnim izborima, Nikolić navodi da je stranka ostvarila rezultat za 120 odsto veći nego pre dve godine, i da je samo 800 glasova nedostajalo da postanu parlamentarna stranka.
- Potrebno je bilo da neko od velikih koalicija bude ispod cenzusa da bi Ruska stranka dobila mandat. Radi se o čitavom spletu nesrećnih okolnosti, uključujući i neregularne uslove. Da nisu ponovljeni izbori na određenom broju biračkih mesta, mi bismo imali mandat i to bi bio veliki uspeh za stranku. Nama je nedostajalo 800 glasova. Niko nije pozvao da se glasa za nas. Ni SPS, ni radikali, ni zavetnici, ni deo SNS koji je proruski. Niko od njih ne bi izgubio mandat, izgubio bi Zukorlić. Jača im je sujeta od ljubavi prema Rusiji. Ne znam zašto bi im smetala Ruska stranka da ima predstavnika u parlamentu ““ dodaje Nikolić.
Prema njegovim rečima, politika više nije politika, već se radi o strahovitoj kupovini glasova. On je naglasio da više nije ni normalno učestvovati na izborima.
- Naše stranke sve više funkcionišu po principu sekti. Izašli smo sa svojim programom, čista srca i obraza i nismo hteli, niti mogli da na bilo koji način kupujemo glasove i da pritiskamo birače da glasaju za nas. Napravili smo veliki pomak i jedina stranka čije je sedište u provinciji ““ napomenuo je lider Ruske stranke.
Nikolić je rekao i to da će stranka da nastavi da insistira na svojoj politici od koje neće odustati. Stranka će se spremati za nove izbore, možda i za predsedničke. O daljim pravcima delovanja odlučiće Kongres stranke koji smo zakazali za 12. septembar ““ zaključio je Nikolić.
Nasilje SNS u lokalnom parlamentu
- Osuđujem nasilje koje su sproveli odbornici Srpske napredne stranke u Skupštini grada Šapca. Sklopljena je vladajuća koalicija i niko nema pravo da se na taj način ponaša u parlamentu. Verovatno su oni očekivali da će da formiraju vlast, ali matematika je takva. Mi smatramo da su lokalne vlasti nezavisne od republičkih vlasti i da ako nije tako, onda nam nisu ni potrebni lokalni izbori ““ rekao je predsednik Ruske stranke.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa