9. jun 2016.9. jun 2016.
DAN POLjA STRNIH ŽITA U BOGATIĆU

PŠENICA OBEĆAVA DOBAR ROD

Tendencija je stvaranje visokoprinosnih sorti pšenice, pre svega iz razloga što otkupljivači plaćaju količinu ( težinu ) a ne kvalitet hlebnog žita, čulo se između ostalog na tradicionalnom, lokalnom Danu polja strnih žita u Bogatiću, koji je organizovala Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac
Na imanju Siniše Berića, uglednog poljoprivrednog proizvođača iz Bogatića, prošlog petka u organizaciji Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Šabac, održana je tradicionalna lokalna manifestacija Dan polja strnih žita.
Poljoprivrednici i poljoprivredni stručnjaci imali su prilike da na licu mesta vide ogled od 14 sorti pšenice Naučnog poljoprivrednog instituta u Novom Sadu. Ovom prilikom prisutni su se složili u oceni da pšenica, obećava dobar rod.
- Rano je za konačne ocene jer poznato je da je poljoprivreda “fabrika pod vedrim nebom“ ali ono kako je sada lepo izgleda. Na ovim njivama nije rađen drugi tretman, zaštite useva od insekata, inače situacija bi bila još bolja, bez obzira što su dug kišni period i hladnoća u startu ostavili posledice na usev, kaže domaćin slažući se sa ocenom kolege Avrama Gišića iz susednog sela Belotića da je Poljoprivredno stručna i savetodavna služba, a posebno Svetlana Zlatarić, izuzetan stručnjak pomenute “kuće poljoprivrede“, dali veliki doprinos ukupnom uspehu projekta.
Gordana Rehak, takođe iz Poljoprivredne stručne službe u Šapcu, naglasila je značaj hemijske analize zemljišta, koja je za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva besplatna.
Mladen Ignjatović, višegodišnji iskusni stručnjak Novosadskog instituta, više je govorio o osnovnoj obradi zemljišta, rokovima setve, izboru kvalitetnog semena i potrebi korišćenja drugih agrotehničkih mera za postizanje visokih prinosa. On i mlađe kolege Bojan Jocković i Vladimir Aćin primetili su da je tendencija koju diktiraju pre svih strane kompanije koje se bave proizvodnjom semenskog materijala, stvaranje visokoprinosnih sorti pšenice, što nije u saglasnosti sa kvalitetom.
- Ustvari visoki prinosi su u kontradiktornom odnosu prema kvalitetu. S druge strane ni otkupljivači pšenice ne žele da cenom nagrade kvalitet zrna, već isplatu vrše na osnovu predate količine. Zato su stručnjaci Instituta u Novom Sadu koji su do sada proizveli čak 45 sorti pšenice, više skoncentrisani na visoke prinose, kaže Ignjatović.
- Naš potencijal i znanje su sasvim merodavni i jednaki inostranim. U mnogo slučajeva i prednjačimo i spremni smo da adekvatno odgovorimo svim zahtevima tržišta. Naše nove sorte pšenice to apsolutno potvrđuju, naglašava Bojan Jocković.
U zaključnom razmatranju sa ovog tradicionalnog skupa Svetlana Zlatarić kaže: “ Poseban akcent smo dali novim sortama pšenice sa kojima smo upoznali naše proizvođače. Te sorte su potpuno prilagođene ovim našim prostorima i niučemu ne zaostaju za semenom stranih kompanija.
Ako uzmemo u obzir godinu, količinu padavina i opšte nepovoljne uslove na startu setve, sada možemo reći da smo zadovoljni. Očekujemo solidan prinos, bez obzira što je usled čestih padavina došlo do pojave bolesti, posebno lisnih vaši, više nego ranije. Blagovremenim tretmanom uz upotrebu adekvatne zaštite problem može biti rešen. Možemo obezbediti visok prinos, odnosno pun potencijal rodnosti, jer naše sorte pšenice su jako prinosne i poznate u svetu. “
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa