Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ДАН ПОЉА СТРНИХ ЖИТА У БОГАТИЋУ

ПШЕНИЦА ОБЕЋАВА ДОБАР РОД

Тенденција је стварање високоприносних сорти пшенице, пре свега из разлога што откупљивачи плаћају количину ( тежину ) а не квалитет хлебног жита, чуло се између осталог на традиционалном, локалном Дану поља стрних жита у Богатићу, који је организовала Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац
На имању Синише Берића, угледног пољопривредног произвођача из Богатића, прошлог петка у организацији Пољопривредне стручне и саветодавне службе Шабац, одржана је традиционална локална манифестација Дан поља стрних жита.
Пољопривредници и пољопривредни стручњаци имали су прилике да на лицу места виде оглед од 14 сорти пшенице Научног пољопривредног института у Новом Саду. Овом приликом присутни су се сложили у оцени да пшеница, обећава добар род.
- Рано је за коначне оцене јер познато је да је пољопривреда “фабрика под ведрим небом“ али оно како је сада лепо изгледа. На овим њивама није рађен други третман, заштите усева од инсеката, иначе ситуација би била још боља, без обзира што су дуг кишни период и хладноћа у старту оставили последице на усев, каже домаћин слажући се са оценом колеге Аврама Гишића из суседног села Белотића да је Пољопривредно стручна и саветодавна служба, а посебно Светлана Златарић, изузетан стручњак поменуте “куће пољопривреде“, дали велики допринос укупном успеху пројекта.
Гордана Рехак, такође из Пољопривредне стручне службе у Шапцу, нагласила је значај хемијске анализе земљишта, која је за сва регистрована пољопривредна газдинства бесплатна.
Младен Игњатовић, вишегодишњи искусни стручњак Новосадског института, више је говорио о основној обради земљишта, роковима сетве, избору квалитетног семена и потреби коришћења других агротехничких мера за постизање високих приноса. Он и млађе колеге Бојан Јоцковић и Владимир Аћин приметили су да је тенденција коју диктирају пре свих стране компаније које се баве производњом семенског материјала, стварање високоприносних сорти пшенице, што није у сагласности са квалитетом.
- Уствари високи приноси су у контрадикторном односу према квалитету. С друге стране ни откупљивачи пшенице не желе да ценом награде квалитет зрна, већ исплату врше на основу предате количине. Зато су стручњаци Института у Новом Саду који су до сада произвели чак 45 сорти пшенице, више сконцентрисани на високе приносе, каже Игњатовић.
- Наш потенцијал и знање су сасвим меродавни и једнаки иностраним. У много случајева и предњачимо и спремни смо да адекватно одговоримо свим захтевима тржишта. Наше нове сорте пшенице то апсолутно потврђују, наглашава Бојан Јоцковић.
У закључном разматрању са овог традиционалног скупа Светлана Златарић каже: “ Посебан акцент смо дали новим сортама пшенице са којима смо упознали наше произвођаче. Те сорте су потпуно прилагођене овим нашим просторима и ниучему не заостају за семеном страних компанија.
Ако узмемо у обзир годину, количину падавина и опште неповољне услове на старту сетве, сада можемо рећи да смо задовољни. Очекујемо солидан принос, без обзира што је услед честих падавина дошло до појаве болести, посебно лисних ваши, више него раније. Благовременим третманом уз употребу адекватне заштите проблем може бити решен. Можемо обезбедити висок принос, односно пун потенцијал родности, јер наше сорте пшенице су јако приносне и познате у свету. “
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa