23. jun 2016.23. jun 2016.
ANTRAKNOZA LUBENICE I DINjE

GAJENjE OTPORNIH SORTI

U godinama koje su sa dosta padavina usled pojave prouzrokovača antraknoze lubenica veći deo lisne mase, vreže i plodova može da potpuno propadne. Zbog ovakvih povoljnih vremenskih uslova za razvoj antraknoze moramo biti vrlo obazrivi i pravovremeno izvršiti zaštitu useva. Osim na lubenici i dinji, javlja se i na krastavcima, tikvama i samoniklim biljkama.
- Simptomi bolesti se zapažaju na svim nadzemnim delovima biljaka: lišću, stablu (vreži) i plodovima. Prvi simptomi se javljaju na kotiledonim listićima u vidu nekrotičnih, mrkih pega. Oboleli kotiledoni se suše i opadaju. U polju se prvi znaci bolesti uočavaju na najstarijem lišću pri osnovi vreže. Ono u početku žuti, a kasnije se na njemu javljaju pojedinačne okrugle do uglaste mrke pege sa hlorotičnim oreolom, veličine od 0,2 do 2 cm. U okviru ovih pega lisno tkivo puca, cepa se i ispada. U slučajevima jačih zaraza, pege prekrivaju čitav list, zbog čega se suši i izgleda kao spržen. Karakteristični simptomi nastaju kasnije na stablu i plodu. Na stablu se obrazuju izdužene pege ovalnog oblika, udubljene naročito pri osnovi stabla. Pege su duge 1 do 5 cm. Zahvaćene vreže i lišće na njima se suše. Naročito su upadljive pege na plodu. Javljaju se u vidu dubokih, izolovanih ili međusobno spojenih ozleda 2 do 3 cm u prečniku. Naseljavanjem i sekundarnih parazita oboleli plodovi trule i propadaju. Razvoju patogena pogoduje toplo i kišovito vreme. Konidije klijaju pri temperaturi 4 do 36° C (optimalna 24 do 26° C) i vlažnost vazduha 60 do 100% - kaže dipl. inž. zaštite bilja Slobodan Gošić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
U mere zaštite spada gajenje otpornih sorti, dezinfekcija semena (tretiranje 1kg semena sa 4 grama „Tirama“), plodored u trajanju od najmanje tri godine.
- Tokom vegetacije treba koristiti sledeće fungicide „Score“0,5 lit/ha, „Antracol“ 2 do 2,5 kg/ha, „Dithane“ 2 do 2,5 kg/ha, „Bravo“ 2 lit/ha, „Ljuadris“ ,75 lit/ha, „Folio gold“ 2,5 do 3 lit/ha. Usev mora da bude isprskan pre svakog novog kišnog perioda - ističe Gošić.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa