7. oktobar 2010.7. okt 2010.
PROŠLOG PETKA U KULTURNOM CENTRU GOJKO ĐOGO ODRŽAO KNjIŽEVNO VEČE

PRIPADAO SAM APOSTOLIMA DEMOKRATIJE

Istakao se kao disident i protivnik komunističkog režima. Osuđivan. Jedan je od trinaest intelektualaca koji su 1989. godine obnovili Demokratsku stranku. Potpredsednik je Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću
Poput mnogih pesnika pre njega, kako u stranoj, tako i domaćoj literaturi, Gojko Đogo ostaje zagonetka za sve one kojima je poezija samo usputna stanica u životu. Ta metaforičnost njegovog pesničkog jezika prerasla je u neke poruke koje su se sasvim drugačije protumačile te je 1981. godine ovaj pesnik osuđen na dve godine zatvora zbog zbirke „Vunena vremena“ koja je „vređala lik i delo Josipa Broza Tita“.
Prošlo je trideset godina od cele te priče. Nisam očekivao, nisam ni slutio da će se dogoditi to što se dogodilo. Naravno, knjiga pre ove izazvala je već sumnju. Već tada su neki naslućivali da u tom tekstu ima nešto što bi moglo biti sumnjivo. U većini tih pesama se govori o bubici, o svilenoj bubi, koju sam ja indentifikovao, naravno u metafori, sa čirom koji me je mučio pedeset godina. U to vreme je Broz bio u Kini i pošto je to objavljeno, ceo ciklus sa tim crtežom u „Književnoj reči“, ondašnji Savet je podigao glas negodovanja. Morao sam čak da napišem izjavu jer je to bio prvi urednički broj pisca Jovice Aćima. Sva sreća da su Aćima u to vreme podržavali oni koji su ga namestili, dakle, Škrebić i Žarko Papić, koga ste vi sigurno zaboravili ““ priseća se Gojko Đogo.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa