21. jul 2016.21. jul 2016.
KUKURUZ OBEĆAVA DOBAR ROD

STABLjIKE KAO GORA

Zasejan na ubedljivo najvećim površinama, kukuruz na njivama u šabačkom kraju obećava dobar rod. Počev od pripreme zemljišta, preko setve, đubrenja i zaštite biljaka, sve je bilo skromnije ili najviše prema mogućnostima svakog proizvođača. Ono najznačajnije po svedočenju ratara, do sada je bilo na njihovoj strani, a to su vremenske prilike.
- Stabljike kukuruza su “izđikale“ kao iz vode. Liske se modre kao u srećna vremena, a već je dobro “osekao rod“. Bila bi dobra još jedna dobra kiša, radi boljeg nalivanja zrna i visoki prinosi neće izostati.
Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je poljoprivreda “fabrika pod vedrim nebom“ i sve dok zrno ne bude na sigurnom, ne bi se trebalo radovati, kaže Branko Maksimović, poljoprivrednik iz Štitara, koji ukupno obrađuje 10 hektara oranica. Najviše gaji žitarice, bez obzira na njihovu nisku profitabilnost.
- Draže mi je i lepše se osećam kad bolje rodi. Korist je minimalna ili nikakva u poslednje vreme, a najveću količinu koristim za ishranu stoke, dodaje Maksimović.
Poljoprivredni stručnjaci u Mačvi, na nekim njivama primetili su pojavu štetočina ( najčešće trulež na klipovima mladog kukuruza). To je kažu zbog preterane vlage ali to ne bi trebalo da nanese ozbiljniju štetu usevu.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa