21. jul 2016.21. jul 2016.
PROMOCIJA KNjIGE ALEKSANDRA ĐENADIĆA “PROVINCIJSKI URUGVAJ“

RANA MLADOST ŠABAČKOG FUDBALA

Nije tih godina bilo ni Zvezde ni Partizana, fudbal je bio “mlad“, počinjao je da osvaja planetu, a obrise igre najjače ekipe sveta u to vreme, Urugvaja, ljubitelji “loptanja“ u Šapcu imali su privilegiju da vide u igri svoje Mačve. O početku dvadesetog veka u našem gradu, “rađanju“ fudbala i Mačve među Čivijašima i senzacionalnim rezultatima ekipe koju su zvali “Provincijski Urugvaj“ govori istoimena knjiga sportskog hroničara Aleksandra Đenadića, predstavljena u Kulturnom centru. Priča kreće u prvoj decenijn 20. veka, a završava se kada Šabac, 1945. napuštaju okupacione snage
Kada govorimo o zlatnim danima šabačke Mačve, uvek nas “vremeplov misli“ vodi u 50 ““ te godine prošlog veka, velike pobede nad večitim rivalima, ali “zlatne godine“, šabački fudbal imao je i pre rata, u vreme Kraljevine. Dosegla je “Mačva“ vrh, Prvu saveznu ligu u vreme kada je tu bilo mesta samo za šest klubova. Bilo je to lepše i romantičnije vreme, a za svega deset godina šabački mladići nošeni samo ljubavlju prema sportu koji je onda bio daleko od “najvažnije sporedne stvari na svetu“ prešli su put od stvaranja tima do prvaka podsaveza i članova Prve lige.
- O predratnom periodu Mačve malo se zna, malo u odnosu na ono koliko su ondašnji šabački fudbaleri zasluživali. Jeste “Mačva“ osnovana 1919. godine, ali fudbal je ovde mnogo stariji. Trudio sam se da statistikom upotpunim prilog za istoriju našeg omiljenog kluba, ali sam pokušao da “provučem“ priču o Šapcu na početku 20. veka, da predstavim atmosferu u kojoj su rasli i stasavali glavni junaci ““ istakao je autor Aleksandar Đenadić.
Veliki rat tek je bio završen, a ljudi puni optimizma uživali su u miru, nesvesni da planeta polako klizi u nove užase. Nije se onda pomišljalo da se može u Srbiji živeti od fudbala, ali se svim srcem živelo za ovu “divnu igru“.
- Igrači i članovi uprave imali su poslove od kojih su živeli, ali su svaki slobodan trenutak posvećivali svom klubu. Ulagali su sebe u svaki segment života Mačve, a više od 200 fotografija koje upotpunjuju priču Ace Đenadića, čine da i oni koji odavno nisu više među nama, ponovo ožive, u punom sjaju i mladosti kod svakog čitaoca ““ naglašava recenzent i novinar Dragan Mićić.
Specijalni gosti na promociji bili su najstariji živi prvotimci Mačve, neposredni učesnici u posleratnom vrhuncu “crveno - crnih“, Svetozar Baća Jurišić i Dimitrije Diša Stefanović.
- Bili smo deca, suviše mladi pre rata da bi nosili dres Mačve, ali smo fudbal igrali na poljanama, sa krpenjačama, a od naših očeva i deka slušali o njenim podvizima. Odlazili smo i na treninge, skupljajući “cake i cakice“ od ondašnjih majstora ““ prisetio se Diša Stefanović.
Godine čine svoje, te “čika Baća“ nije mogao da govori na promociji, ali je u prijateljskom razgovoru sa nama posle skupa govorio da su ga sustigle i emocije. Fudbal je obeležio njegov život na najlepši način, a prve niti neraskidive veze Jurišića i fudbala ispleli su predratni heroji.
- Učili smo od njih, a dok je rat “kucao na vrata“, kao i sva deca, mi smo navijali i maštali o fudbalskim uspesima. Neke sam gledao uživo, a sada su ponovo predamnom, na fotografijama ““ seća se “Baćkin“.
Da li ste znali da je fudbal u Šapcu počeo 1908. godine? da je prvo ime Mačve bilo “Hajduk“ ? zašto je došlo do promene ? Kako je tekao put do Prve lige? Ko su bili nosioci? Ko je “kum“ nadimka “Provincijski Urugvaj“ (poznat svima koji su gledali film “Montevideo Bog te video“)? Kako je rat sprečio Mačvu da 1940. godine ponovo dosegne najviši rang ? Na koji način je “Mačva“ živela u ratnim godinama i koje trofeje je osvojila ? Odgovori na sva pitanja, u slici i reči, sadržani su u delu koje je i najava velike istorije Mačve koju Đenadić sprema za stoti rođendan kluba 2019. godine.
D. Blagojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa